Η Τουρκία εντόπισε μεγάλα κοιτάσματα αερίου σε Μαύρη Θάλασσα και Καστελόριζο – Τι μεταδίδει το Bloomberg

Πληροφορίες ότι η Τουρκία ανακάλυψε ενεργειακό κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασα μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και νότια του Καστελόριζου αποκαλύπτει Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας.

Σημειώνεται ότι τα δύο άτομα αυτά μίλησαν στο Bloomberg μετά τις αναφορές Ρ.Τ.Ερντογάν στην ομιλία του το απογευμα της Τετάρτης ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα δώσουν νέα ώθηση στο τουρκικό έθνος.
Για την ώρα, πάντως, το βάθος στο οποίο φέρεται να εντοπίστηκε το κοίτασμα αλλά και το κατά πόσο θα είναι εφικτή η εξόρυξή του παραμένει άγνωστο.
Η αινιγματική αναφορά Ερντογάν έδωσε, πάντως, ώθηση στην τουρκική λίρα η οποία κέρδισε 2% έναντι του δολαρίου.

Παρόμοια άνοδο κατέγραψε και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε ανακοινώσει έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Fatih.

Πιο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οδηγώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να απευθύνει τελεσίγραφο στον Ελληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλιώς θα οδηγηθεί σε πόλεμο με την Τουρκία.

Όπως φημολογείται στην διεθνή ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες