Η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων στην Αθήνα: Τα «αμφισβητούμενα ύδατα» των ΗΠΑ & το «να πάτε Διεθνές Δικαστήριο» της ΕΕ

Η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων στην Αθήνα ήταν ολοκληρωτική καθώς το πολιτικό σύστημα επέμενε να θεωρεί ότι υπάρχουν «σύμμαχοι» και «συμμαχίες» που θα «κρατούσαν» την Τουρκία από το να κάνει επιθετικές ενέργειες.

Μετά τα «αμφισβητούμενα ύδατα» των ΗΠΑ ήρθε το «να πάτε Διεθνές Δικαστήριο» της ΕΕ. Εν ολίγοις οι ΗΠΑ αρνούνται να καταδικάσουν ευθέως τους Τούρκους και η ΕΕ δεν μπαίνει καν σε αυτή την διαδικασία, ζητάει από Ελλάδα και Τουρκία, εάν δεν μπορούν να τα βρούν, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Βέβαια η Τουρκία ούτε εκεί θέλει να πάει, γιατί αυτά που ζητάει είναι εξωπραγματικά.

Η Kομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο ΚΥΠΕ, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Ναμπίλα Μασραλί.

Έτσι η ΕΕ με τον πλέον «διπλωματικό» τρόπο «βγάζει την ουρά της απ'έξω»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και τι σημαίνει «αμφισβητούμενα ύδατα»; Ότι για τις ΗΠΑ τα «ύδατα» αυτά δεν ανήκουν πουθενά και δεν μπορούν να κατοχυρωθούν πουθενά, εάν δεν υπάρξει «διακανονισμός».
Το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα μετά τη χθεσινή κινητοποίηση του τουρκικού στόλου, επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης, καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με λίγα λόγια το μήνυμα των Γερμανών ήταν σαφές «σας γλιτώσαμε», τώρα «δώστε εθνική κυριαρχία».
Όλοι οι σύμμαχοι της Ελλάδας θέλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να δώσει ό,τι χρειαστεί ώστε η Άγκυρα να σταματήσει να «ενοχλεί». Οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό, ότι δηλαδή με κάθε κλιμάκωση της έντασης – πλέον ούτε καν θερμό επεισόδιο- οι πιέσεις προς την Ελλάδα από τους συμμάχους για να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα αυξάνονται.