Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα έκρηξη στην τιμή του κατά 44,5%, μετά την υποχώρηση στα 168 ευρώ

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει το Σάββατο από το φόρουμ των Δελφών, μέτρα κρατικής παρέμβασης αν η ΕΕ δεν στηρίξει την γραμμή μια κοινής Ευρωπαϊκής λύσης.Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα παρά την αυξημένη συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα και τη μείωση συμμετοχής του φυσικού αερίου, η τιμή χονδρεμπορικής εκτοξεύεται ξανά στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 44,50% σε σχέση με χθες.Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη μαζί με την Ελβετία (234,39 ευρώ/MW.

Το μείγμα για σήμερα είναι:

Ανανεώσιμες πηγές στο 51,1%.
Εισαγωγές στο 18,08%.
Φυσικό αέριο στο 15,43%
Λιγνίτης στο 6,80%.
Ωστόσο η χθεσινή εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τιμή ηλεκτρισμού και στην μείωση του ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό, με την χαμηλή ζήτηση και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα, έριξαν αισθητά την τιμή της μεγαβατώρας που χθες η μέση τιμή έκλεισε στα 168,22 ευρώ σημειώνοντας μέσα σε ένα 24ωρο πτώση 26,51%.

Μάλιστα χθες το μεσημέρι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 0,09 ευρώ η μεγαβατώρα αποτελώντας ιστορικά την χαμηλότερη τιμή της τελευταίας κρίσιμης περιόδου.

Η εικόνα αντιστράφηκε το απόγευμα όταν μειώθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξήθηκε το φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό με αποτέλεσμα η τιμή να φθάσει στις 9 το βράδυ έως και σε 283,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά το μείγμα παραγωγής εχθές ήταν: 61,4 % ανανεώσιμες πηγές, 19,7 % εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3,8 % λιγνίτης ενώ με 4,2 % συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης.