Ευρωεκλογές: Διλήμματα, διακύβευμα και αντιπαράθεση (video)

[ad_1]

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα με ορίζοντα τις ευρωκάλπες του Μαΐου. Για την κυβέρνηση το μείζον είναι η ήττα της ακροδεξιάς και των προγραμμάτων λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού, η ΝΔ θέτει ως στοίχημα την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Τα διλήμματα αλλά και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από τη Δεύτερη Ματιά της ΕΡΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον της ΝΔ: «Εδώ έχουμε πράγματι δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ελλάδα. Από τη μία μεριά το στρατόπεδο που θέλει την ήττα του νεοφιλελευθερισμού την ήττα της λιτότητας και θέλει την ήττα των ακροδεξιών πολιτικών και από την άλλη το στρατόπεδο που ηγεμονικό ρόλο παίζει η ΝΔ και εκπροσωπεί πολιτικά τις δυνάμεις της λιτότητας και της Ακροδεξιάς στη χώρα».
Οι οικονομία θα είναι το κυρίαρχο θέμα των εκλογών τόνισε από τη Βοστώνη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας καθοριστική χρονιά το 2019 για τη σταδιακή επιστροφή στην διατηρήσιμη ανάπτυξη Χαρακτήρισε το 2019 έτος πολιτικής αλλαγής.
Αναγκαία παρά ποτέ χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τη συμπόρευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη: «Όταν το διακύβευμα δεν είναι τίποτα λιγότερο παρά η ίδια η Δημοκρατία, δεν υπάρχει μεσαίος χώρος. Διαλέγεις ή Αριστερά ή Δεξιά»
Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές και λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών στην Αθήνα ο Ούντο Μπούλμαν μιλώντας στα ΝΕΑ καλεί εμμέσως το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστούν. Τονίζει ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί λογικό να επανέλθουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έσυραν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτήν την κατάσταση: «Προσκαλέσαμε από νωρίς τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ επειδή ήταν απαραίτητοι για την επιτυχία. Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να παρέμβουμε σε εσωτερικά θέματα. Ήρθαμε για τον ελληνικό λαό. Οι σωστές ιδέες έχουν σημασία. Για το σκοπό αυτό συνιστώ να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις»
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]