Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά μετά από 6 μήνες lockdown

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της εστίασης μετά από 6 μήνες σκληρού lockdown στον κλάδο που πλήρωσε ίσως περισσότερο από πολλούς άλλους το αντίτιμο των σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση θα ανοίξει με πολύ αυστηρά μέτρα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στις 3 Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, από τη Δευτέρα του Πάσχα, ανοίγουν ξανά καφέ, εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα εστίασης είχαν κλείσει από τις 7 Νοεμβρίου, όταν η χώρα μπήκε σε γενικό lockdown.Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται 4 άτομα, και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια. Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργήσουν και πάλι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.Πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου, ξεκίνησαν τις πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε τα καταστήματά τους να είναι έτοιμα στις 3 Μαΐου 2021. Το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι του κλάδου εξέπεμπαν SOS εκτιμώντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν 8.000 λουκέτα και πολλοί νέοι άνεργοι, κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Να σημειωθεί ότι ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίου κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.
Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης