Ερντογάν: Κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία!

25

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας δεσμεύοντας μία θαλάσσια περιοχή 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και 180 μίλια νότια του Καστελλόριζου για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 2 Αυγούστου, θεώρησε δέον να καλέσει στα «εγκαίνια» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Πάπα Φραγκίσκο!

Ο λόγος της πρόσκλησης είναι πολύ απλός. Ο Πάπας είναι ηγέτης του πιο μεγάλου μέρους του Χριστιανισμού, δηλαδή του Ρωμαιοκαθολικού.Εάν αποδεχτεί την πρόσκληση και παραστεί, αυτό θα συμβολίζει την αποδοχή της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τουλάχιστον από τους Καθολικούς και θα «νομιμοποιήσει» έτσι την ενέργειά του.

Ταυτόχρονα ο Πάπας είναι και ηγέτης κράτους, το οποίο ναι μεν είναι μικρό σε μέγεθος αλλά διαθέτει ιδιαίτερη γεωπολιτική και οικονομική ισχύ. Όλες οι καθολικές χώρες είναι δεμένες στο «άρμα» του Βατικανού, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Περίπου 1.000 έως 1.500 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στις προσευχές της Παρασκευής, τις οποίες θα αναφέρει ο Ali Erbaş, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet). Μεταξύ αυτών και ξένοι ηγέτες. Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ αναμένεται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν.