Εργασιακά Χατζηδάκης: Έως τριπλάσια αποζημίωση στις απολύσεις

Όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «η βάση είναι το 8ώρο. Επανακατοχυρώνονται το 8ώρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Με βάση το 8ώρο, υπάρχουν οι υπερωρίες που συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι».

«Η άλλη δυνατότητα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, σε πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και στην κλαδική σύμβαση που ισχύει τώρα στον Τουρισμό, την οποία επικροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά σε ενσωμάτωση Οδηγίας που πέρασε ομόφωνα από τις χώρες της ΕΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις εργασιακές σχέσεις εργαζόμενων γονέων, που μπορούν να ζητούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης», συμπλήρωσε.Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για την τήρηση όσων περιγράφονται στο νομοσχέδιο, «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με αίτημα του εργαζόμενου, εάν υπάρξει πίεση από τους εργοδότες και απόλυση εν τέλει του εργαζόμενου που αρνηθεί, αυτή η απόλυση θα θεωρηθεί άκυρη, ενώ έχει αναστραφεί στις εν λόγω υποθέσεις που τυχόν οδηγηθούν στα δικαστήρια και το βάρος της απόδειξης, που πλέον το έχει ο εργοδότης».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που αντιτίθεται στις διατάξεις αυτές, καθώς όπως του αναφέρουν δεν διευκολύνουν την παραγωγή έργου στις εταιρείες τους, όπως πχ. στην χαλυβουργία.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο διατηρείται, αλλά επιμηκύνεται με διατάξεις για προστασία αρκετών ακόμη κατηγοριών εργαζόμενων».

«Δύο είναι οι επίμαχες περιπτώσεις: η ένταση στις σχέσεις εργαζόμενου- εργοδότη και η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης. Εδώ παίρνουμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ξεκινά μια δίκη, δίνεται δικαίωμα στα δύο μέρη να αλλάξουν άποψη, με το βάρος της απόδειξης να υπάρχει για τον εργοδότη, ενώ αν δεν υπάρξει άλλη λύση, προβλέπεται αποζημίωση έως και τριπλάσια της νόμιμης. Ενδεικτικά, τι νόημα έχει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν σε μια δουλειά ένας εργαζόμενος και ένας εργοδότης που είναι τσακωμένοι και δεν μιλάνε;», είπε ο κ. Χατζηδάκης συμπληρώνοντας ότι στις εν λόγω περιπτώσεις, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, ο εργοδότης καλείται να πληρώσει επιπλέον αποζημίωση.