Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Σε ποιους θα δοθεί το κρατικό μπόνους

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όπως ήδη έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ένα μέρος θα είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή θα λάβει τη μορφή επιδότησης.

Μετά από τρεις προκηρύξεις που κάλυψαν εταιρείες και επαγγελματίες με πτώση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, στηρίζοντας έτσι και όσους έχουν εποχικότητα, ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής αλλάζει “στόχευση”.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι να κρίνονται οι επιχειρήσεις με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι για τη συνολική πορεία του τζίρου από την αρχή της πανδημίας (σ.σ. από τον Μάρτιο).
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Και τούτο γιατί αφενός πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία (του Σεπτεμβρίου) για την πτώση τζίρου στην αγορά και αφετέρου να ξεκαθαρίσει και το υγειονομικό τοπίο, που θα κρίνει και το αν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί…

Προς το παρόν ο τέταρτος κύκλος έχει υπολογιστεί ότι θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στους τέσσερις κύκλους και 2,1 δισ. ευρώ στους δύο τελευταίους).
Οι κατηγορίες που θα στηριχθούν
Αναλυτικά, ο τέταρτος κύκλος εντοπίζει τη στήριξή του σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

Στις επιχειρήσεις οι οποίες από τον Αύγουστο και μετά δέχθηκαν πλήγμα από περιοριστικά μέτρα. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρος Σκυλακάκης ανέφερε σχετικά πως σε κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα θα υπάρξει ένα “αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο”, έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση και όχι μόνο με ρευστότητα μόνο επαγγέλματα που έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία.
Σε εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό. Θα υπάρχουν ειδικοί όροι. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.