Επιπλέον 130 ευρώ τον μήνα χάνει ένα νοικοκυριό λόγω ακρίβειας

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει προϊόν ή υπηρεσία που δεν έχει αυξήσει τις τιμές μέσα στους τελευταίους 15 μήνες, από την ώρα δηλαδή που έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός στη χώρα μας. Ολα αυτά την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στον «πάγο», αφού οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν επηρεάζουν όσους λαμβάνουν μισθό λίγο παραπάνω από τα ποσά που ορίζει επίσημα η νομοθεσία.Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17.089 ευρώ ετησίως. Για έναν μισθωτό που διατηρεί τους 14 μισθούς (επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας) σημαίνει 1.272 ευρώ τον μήνα μεικτά ή 999 ευρώ καθαρά.

Οι απώλειες για ένα νοικοκυριό που διαθέτει το μέσο εισόδημα στη χώρα μας αγγίζει τα 80 έως 130 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Δηλαδή, ακόμα κι αν ανήκει στην ελάχιστη κατηγορία των… τυχερών που θα μπορούσαν να βάλουν στην άκρη 50 ευρώ τον μήνα, η ακρίβεια τους αναγκάζει να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Αυτά, μάλιστα, την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται ως ποσοστό, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει βγει εκτός ελέγχοΜάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα) στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών (κάτω των 750 ευρώ τον μήνα) εκτινάσσει την απώλεια αγοραστικής έως 40%, δηλαδή έχουν έξτρα απώλεια έως 300 ευρώ τον μήνα!
Στα νοικοκυριά με ένα μέσο εισόδημα της τάξης των 1.100 ευρώ τον μήνα η απώλεια είναι μεταξύ 9% και 14%, που μεταφράζεται στα 99-154 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι χαμηλότερη του 11% και μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο του εισοδήματος.Ενα 50ευρω δεν φτάνει για τα βασικά! Η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται
Με τους μισθούς και τις συντάξεις να κατρακυλάνε στην πράξη κάθε μήνα, λόγω της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται συνεχώς. Αν, μάλιστα, υπολογίσει κανείς το κόστος των βασικών ειδών που θα πρέπει να διαθέτει ένα νοικοκυριό, θα αντιληφθεί πως ένα… 50άρικο δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα άκρως απαραίτητα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. γιατι τα γραφετε αυτα ρε??? Αφου ξερετε οτι δεν ιδρωνει το αυτι κανενος αληταρα χορτατου και βολεμενου με γεματο πορτοφολι και στομαχι ??: Σε ποιον τα λετε?? Στις βρωμοκυβερνησεις που κατασπαραζουν το δημοσιο χρημα και ζουνε βασιλικα?? Ποιος απο ολα αυτα τα παρταλια νοιαζεται για τον Ελληνα??? Το τομαρι τους και μονο. Πως θα σιτιστουν και θα αρμεξουν το κρατικο βυζι. Μονο τους ενδιαφερον ειναι αποκλειστικα ο εαυτος τους. Η δεν ειναι ετσι???