Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

Royal Navy Type 23 frigate HMS Montrose is pictured at speed in the Mediterranean Sea during Exercise Cougar 12 October 10, 2012. Picture taken October 10, 2012. LA(PHOT) Joel Rouse/Royal Navy/Ministry of Defence/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY

Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μετά τη «σύλληψη» ενός βρετανικού τάνκερ από του Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως το δεξαμενόπλοιο «παραβίασε τους διεθνείς κανόνες», ενώ η βρετανική πλευρά προειδοποιεί με άμεσα μέτρα αν δεν αφεθεί ελεύθερο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Το Ιράν ακινητοποίησε το Stena Impero ύστερα από ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη με ένα αλιευτικό σκάφος, διατείνεται η Τεχεράνη, η οποία αναφέρει πως το ψαράδικο επιχείρησε να ειδοποιήσει το τάνκερ, το πλήρωμά του, όμως, δεν έδωσε καμία σημασία. Το 23μελες πλήρωμα του τάνκερ θα κρατηθεί στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας, δήλωσε ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, σύμφωνα με το CNNi.

«Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Με «σοβαρές επιπτώσεις» απειλεί η Βρετανία
Η Βρετανία έχει προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο.

«Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό να τηρείται η ελεύθερη ναυσιπλοήγησης και όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.