Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο: Από 80 έως και 700 ευρώ

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά, αφού έχουμε πλέον, χάρη στη μελέτη της ομάδας του εξαιρετικού επιστήμονα της ΕΜΥ κ. Αναδρανιστάκη, τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε κάθε – κυριολεκτικά – σημείο της χώρας».

Ταυτόχρονα θα προστεθούν και άλλα καύσιμα στα επιδοτούμενα, όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο και ξύλα και πέλετ (τα τελευταία, για λόγους περιβαλλοντικούς, μόνο στους μικρότερους οικισμούς, κάτω των 2.500 χιλιάδων κατοίκων).Τα εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια δηλαδή:

  • Εισόδημα : ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, θα είναι και όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα όπως υγραέριο, φυσικό αέριο. Όσοι κάνουν χρήση καυσόξυλων και πέλετ εξετάζεται να αφορά μόνο περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση τους. Εκτός επιδόματος θέρμανσης θα είναι όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Μπορεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο όμως οι αγορές, οι οποίες πρέπει να είναι διπλάσιας αξίας από το επίδομα, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και το Απρίλιο του 2021.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τον αριθμό τιμολογίου ή το λογαριασμό (π.χ. χρήση φυσικού αερίου) και το ΑΦΜ του προμηθευτή. Στην περίπτωση αγορών καυσόξυλων και πέλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί το τιμολόγιο στο σύστημα.