Σάββατο, 25 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Πόθεν Έσχες: Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου για την υποβολή τους – Ποιους αφορά
“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κοντά σε διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, λέει το Κρεμλίνο
TisimΒενη Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο
Ευλογιά προβάτων: Υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο, δεν το ζητήσαμε- Τί απαντάει ο ΕΟΦ
Μιχαηλίδου: Αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια για το voucher βρεφονηπιακών σταθμών
Μητσοτάκης – Δένδιας μαζί στη στρατιωτική παρέλαση, μαζί και στο ΥΠΕΘΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται σήμερα οι 12 από τους 37 συληφθέντες
Θεσσαλονίκη: Τοποθετήθηκε η προτομή του αδικοχαμένου Γιώργου Λυγγερίδη
Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Πελοπόννησο με Chevron – Helleniq Energy
Έπεσαν οι υπογραφές Chevron και Helleniq Energy για τα θαλάσσια οικόπεδα Κρήτης και Πελοποννήσου
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου

9 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


- Advertisement -

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.

Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος (βλέπε 20 Νοεμβρίου), παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιεωρών Λειψάνων του Αγίου.

Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή – διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:

Ἐπιστολὴ τοῦ βασιλέως Θεοδοσίου.

Εἰς τὸν οἰκουμενικὸν Πατριάρχην καὶ Διδάσκαλον καὶ πνευματικὸν Πατέρα Ἰωάννην τὸν Χρυσόστομον, τὴν προσκύνησιν προσφέρω ἐγὼ ὁ βασιλεὺς Θεοδόσιος. Ἡμεῖς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πῶς εἶναι τὸ σῶμά σου νεκρόν, καθὼς εἶναι καὶ τὰ ἄλλα σώματα τῶν ἀποθανόντων, ἠθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αὐτὸ ἁπλῶς εἰς ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο καὶ τοῦ ποθουμένου δικαίως ὑστερήθημεν. Ἀλλὰ σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εἰς ἡμᾶς, ὀποῦ μετανοοῦμεν. Σὺ γὰρ ἐδίδαξες εἰς ὅλους τὴν μετάνοιαν. Καὶ δὸς τὸν ἑαυτόν σου, ὣς πατὴρ φιλοπαῖς, εἰς ἡμᾶς τοὺς φιλοπάτορας υἱούς σου, καὶ τοὺς σὲ ποθούντας εὔφρανον διὰ τῆς παρουσίας σου».

Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή.

Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του. Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «Ἀπόλαβε τὸν θρόνον σου, Ἅγιε».

Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Εἰρήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλλου στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 – 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 – 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.

Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Πέτρος Παππάς: Ανακοίνωσε την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθρο Παναθηναϊκός: Συμπλήρωσαν κάρτες οι Ιωαννίδης και Βαγιαννίδης-Χάνουν ένα από τα επόμενα τέσσερα ματς του «Τριφυλλιού»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόθεν Έσχες: Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου για την υποβολή τους – Ποιους αφορά
3 ώρες ago
“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κοντά σε διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, λέει το Κρεμλίνο
5 ώρες ago
TisimΒενη Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο
5 ώρες ago
Ευλογιά προβάτων: Υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο, δεν το ζητήσαμε- Τί απαντάει ο ΕΟΦ
20 ώρες ago
Μιχαηλίδου: Αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια για το voucher βρεφονηπιακών σταθμών
22 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα – Μαρία Ευτυχίου στην…

Αλεξία Χαρακίδα

Η Γερακίνα Μπισμπινά “σπάει τη σιωπή της” για τη φράση Δημητριάδη «Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον βιασμό, ας τον απολαύσουμε» – Αποκλειστικά στη Βεργίνα TV

Αποκλειστικά στη Βεργίνα Τηλεόραση και την Ευδοξία Βροχίδου μιλησε  η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, αναφερόμενη…

Αλεξία Χαρακίδα

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα - Μαρία…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Δένδιας μαζί στη στρατιωτική παρέλαση, μαζί και στο ΥΠΕΘΑ

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται σήμερα οι 12 από τους 37 συληφθέντες

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τοποθετήθηκε η προτομή του αδικοχαμένου Γιώργου Λυγγερίδη

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα για την 28η Οκτωβρίου

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?