Ενεργειακή κρίση: Καλπάζει η τιμή του φυσικού αερίου – Νέο εγχώριο ρεκόρ στο ρεύμα

Η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά σημάδια ύφεσης δείχνει, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έπειτα από τις δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2. Έτσι, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου διαμορφώθηκε χθες στα 124 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, «βάζοντας φωτιά» και στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι αυτές είναι άμεσα συναρτημένες με το κόστος του καυσίμου.
Η συνέπεια είναι οι τιμές ρεύματος να εκτιναχθούν σήμερα σε ακόμη μεγαλύτερα, εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε αρκετές χώρες. Ενδεικτικά παραδείγματα του απόλυτου εκτροχιασμού των τιμών είναι η Γαλλία (353 €/MWh), η Γερμανία (344,3 €/MWh), η Ιταλία (347 €/MWh) και η Αυστρία (348 €/MWh).

Ισχυρό ανοδικό άλμα σημειώνει η τιμή και στην εγχώρια αγορά, με συνέπεια να καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 328,46 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47,5% σε ένα μόλις 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη αγορά της Ευρώπης. Σημαντική αιτία της ανόδου ήταν η μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ (23%), με αύξηση του μεριδίου του ακριβού φυσικού αερίου (41,35%). Ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά (16,6%), ο λιγνίτης (10%) και οι εισαγωγές με ποσοστό 6,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, ως και σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 230,64 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στο ίδιο ακριβώς διάστημα του Νοεμβρίου ήταν στα 215,57 ευρώ/MWh, για να κλείσει τον προηγούμενο μήνα στα 228,87 ευρώ/MWh, οπότε ο επόμενος λογαριασμός αναμένεται να είναι ακόμα πιο τσουχτερός για τους καταναλωτές.

1 ΣΧΟΛΙΟ