Ενεργειακή κρίση: Εκτινάχθηκαν οι τιμές του αερίου, βουτιά για το πετρέλαιο – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής και κρύο στη βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης στον κόμβο TTF στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 11% νωρίς τη Δευτέρα και επέστρεψαν πάνω από το όριο των 103$ (100 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh), αφού διαπραγματεύονταν κάτω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του παρελθόντος μερικές βδομάδες. Τελικά η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και άγγιξε το 20% με την τιμή να κλείνει στα 117,5 ευρώ η MWh υπερκαλύπτοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%,.Την ίδια ώρα στενεύουν τα περιθώρια για κοινή λύση στο ενεργειακό εντός του 2022, καθώς τίποτα δεν προμηνύει πως είμαστε κοντά σε συμφωνία στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου. Στο κακό αυτό σενάριο, οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στο επόμενο, τακτικό Συμβούλιο Υπουργών της 19ης Δεκεμβρίου ή στην σουηδική προεδρία, η οποία διαδέχεται από τον Ιανουάριο του 2023, την τσεχική.

Αν και η Κομισιόν φέρεται να επισπεύδει τις διαδικασίες για πρόταση προσωρινού πλαφόν στο αέριο, μετά και την προειδοποίηση 15 χωρών, (ξεχωρίζουν Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία), για βέτο στο συνολικό ενεργειακό πακέτο, εντούτοις οι πιθανότητες αυτή να είναι έτοιμη ως την επικείμενη σύνοδο των υπ. Ενέργειας, είναι μικρές.