Εμβόλιο Pfizer Omicron: Η τέταρτη δόση παρέχει έξτρα προστασία στους άνω των 60

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία ισραηλινή και μία από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την έξτρα προστασία που παρέχει το εμβόλιο τους έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Η πρώτη έρευνα δείχνει ότι η τέταρτη δόση προστατεύει τους άνω των 60 ετών περισσότερο από ό,τι η τρίτη τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, ενώ η δεύτερη μελέτη δείχνει ότι η τρίτη δόση γεννά σημαντικά αυξημένα αντισώματα σε σχέση με τη δεύτερη δόση στα παιδιά 5 έως 11 ετών.Η ισραηλινή έρευνα, που αφορούσε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, όταν πια η Όμικρον ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 182.122 άτομα άνω των 60 ετών που είχαν κάνει τρεις δόσεις και άλλα τόσα που είχαν κάνει τέσσερις δόσεις, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης με την τέταρτη δόση, η οποία είχε γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά.

Η έξτρα σχετική αποτελεσματικότητα 7 έως 30 μέρες μετά την τέταρτη δόση εκτιμήθηκε στο 45% έναντι του κινδύνου λοίμωξης, 55% έναντι της συμπτωματικής νόσου, 68% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, 62% έναντι της σοβαρής νόσου και 74% έναντι του κινδύνου θανάτου.

Η απόλυτη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης δόσης ήταν περίπου 180 λιγότερες νοσηλείες λόγω Covid-19 ανά 100.000 άτομα και 69 λιγότερα περιστατικά βαριάς Covid-19 ανά 100.00 άτομα για όσους είχαν κάνει δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη συνολικά) δόση.