Ελληνοτουρκικά: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η επιχείρηση συμψηφισμού των Αμερικανών

Στο μεταξύ ένα πολύ έντονο διπλωματικό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μετά και τη διαρροή σε μια από τις πιο μεγάλες και έγκριτες Αμερικανικές εφημερίδες, τη Wall Street Journal που αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και επίσημα πλέον θα ζητήσει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία ενώ καθόλου τυχαία την ίδια χρονική στιγμή , το State Department ζήτησε να δοθούν τα F-35 στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια επιχείρηση συμψηφισμού και ερώτημα είναι αν γνώριζε η κυβέρνηση αυτή την εξέλιξη.

Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο εξωτερικών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην περιοχή. Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 21 Φεβρουαρίου και στη συνέχεα θα μεταβείς στην Τουρκία και το Ισραήλ. Τι μελετά όμως η Αθήνα καθώς διαμορφώνεται η ατζέντα της επίσκεψης;Καταρχήν, όταν θα έρθει ο Άντονι Μπλίνκεν στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον. Μια συνάντηση πολύ δύσκολη αλλά με παζάρια από τη Συρία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα έχει επίσης πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία στη Γερουσία και θα υπάρχει εικόνα για το αν τελικά θα εγκριθεί το αίτημα της Άγκυρας να πάρει 80 καινούργια F- 16 ή να αναβαθμίσει αυτά που έχει.

Οι Αμερικανοί λοιπόν που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και έχει προηγηθεί η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και η άνευ όρων χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θέλουν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αν τελικά ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ δίνει τεράστιο αγώνα για να μην περάσει.
Η εξίσωση δεν είναι απλή διότι πρέπει να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία θέτει πλέον βέτο.