Ελληνοτουρκικά: Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας – Ταραξίας η Τουρκία, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται λέει το ΥΠΕΞ

30

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας. Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του, εξέδωσε νέα NAVTEX, δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί «πειρατεία» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης του Καστελλόριζου.

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX. Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας αναφέρει πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία για την έκδοση Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Και βέβαια επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τουρκική Navtex αναφέρεται «σε μία μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Τονίζεται ακόμη ότι ο σταθμός Ηράκλειο της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση Navtex σ’ αυτήν την περιοχή.
Και τέλος καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν και τη νέα τουρκική Navtex με αριθμό FA58-1093/20.