Συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας η Τουρκία ζητώντας μάλιστα την αποστρατιωτικοποίηση 13 νησιών του Αιγαίου τη στιγμή που η παράνομη Navtex για το Oruc Reis έληξε χθες Κυριακή και δεν ανανεώθηκε ενώ το σκάφος περίπου στις 9 χθες το βράδυ βγήκε από την περιοχή που είχε προσδιοριστεί από τη Navtex και ανέβασε ταχύτητα.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που όλο αυτό το διάστημα διενεργεί ανενόχλητο έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έφτασε σε απόσταση 10 μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.
Την ίδια ώρα η Αθήνα επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων στο επερχόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να “αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις” σε βάρος της Τουρκίας.
Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο. Φαίνεται πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου με 2 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 4 αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 αεροσκάφη F-16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους.