Ελληνοτουρκικά: «Ήρεμα νερά» μέχρι την επόμενη έξαρση – Ορόσημο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: «Ήρεμα νερά» μέχρι την επόμενη έξαρση – Ορόσημο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Χαμήλωσε τους τόνους η Άγκυρα τις τελευταίες μέρες μετά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ – Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα επιδιωχθεί να υπάρξει ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία
Με δειλά βήματα η Τουρκία κάνει τις τελευταίες μέρες βήματα πίσω από το κρεσέντο απειλών και ρητορικών προκλήσεων. Από τις κορώνες Ερντογάν σε πάσης φύσεως ακροατήρια εναντίον της Ελλάδας και το διπλό επεισόδιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Άμυνας Ακάρ και Εσωτερικών Σοϊλού και Έλληνες βουλευτές, η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει προς τα έξω μήνυμα για «μείωση της έντασης» και επανενεργοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα. Με χαμόγελα και συναντήσεις στα «όρθια» με Έλληνες υπουργούς, οι Τούρκοι επιδιώκουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι δεν κόβουν τις γέφυρες. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και των μηνυμάτων από ΗΠΑ και Ευρώπη προς την Άγκυρα.

Οι παραπάνω κινήσεις ήταν εδώ και μέρες στα ραντάρ της Αθήνας. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης από την Κύπρο,το πρωί της Παρασκευής, ένευσε προς την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Στην κυβέρνηση, άλλωστε, θεωρούν ότι ο συνδυασμός «ήρεμης αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας» έπαιξε ρόλο για την αλλαγή τόνου από μέρους Άγκυρας, ενώ στην εξίσωση για την Τουρκία φαίνεται πως έχουν μπει και οι επικείμενες Σύνοδοι Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Βεβαίως, το ερώτημα είναι κατά πόσο πρόκειται για τακτικό ελιγμό ως το τέλος του μήνα, αλλά αυτό μένει να φανεί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μάλιστα, με νέες δηλώσεις του την Παρασκευή έμοιαζε να συντηρεί την ένταση, αν και προσεκτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι ο τόνος του μοιάζει ηπιότερος εν σχέσεις με τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπάρχει πάντα και η ανάγκη να απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο εν μέσω μακράς προεκλογικής περιόδου στη γείτονα.

Το ΝΑΤΟ και οι επαφές

Η διάρκεια αυτής της φάσης ηπιότερη έντασης, βεβαίως, μένει να φανεί πόσο θα διαρκέσει. Και αυτό γιατί χθες, η τουρκική εφημερίδα Sabah ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 29-30 Ιουνίου, ο κ. Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα των ελληνικών νησιών, επιστρατεύοντας χάρτες. Αν συμβεί αυτό, είναι σαφές ότι θα πάρει απάντηση από την ελληνική πλευρά που προετοιμάζεται για κάθε σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Θα είναι, μάλιστα, μια άκρως «γεωπολιτική Σύνοδος», καθώς θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Και, βεβαίως, στη μακρά συζήτηση που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής ρητορικής έξαρσης. Το ύφος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, βεβαίως, θα εξαρτάται και από τη στάση της Άγκυρας ως τότε.