Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Στήνει σκηνικό πολέμου – Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο

36

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα»

Έως την Ρόδο και το Καστελόριζο θα πραγματοποιήσει έρευνες το Ορούτς Ρέις μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Ορούτς Ρέις θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο».

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στην δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου», αναφέρει συγκεκριμένα το σημερινό δημοσίευμα.

Στην Αθήνα εξακολουθούν να περιμένουν τις… κυρώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στις διαθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα αναφέρεται σήμερα η Welt : «Εάν εξαρτάται από τον Τούρκο Πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό. Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους στρατηγούς του πριν από λίγες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους.

Θα έπρεπε όμως να το κάνουν έτσι, ώστε κανείς να μην πεθάνει… Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρρίψουν ένα ελληνικό τζετ από τον ουρανό. Ο πιλότος θα μπορούσε να σωθεί χάρη στο ειδικό κάθισμα εκτίναξης. Αλλά οι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν και αυτό».

Όταν προετοιμάζεται για πόλεμο ο στρατός, σημειώνει η Welt, ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά: πρώτα, γίνονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο με τους εμπλεκόμενους, μετά πραγματοποιούνται γυμνάσια, ακολουθούν ακριβές στρατιωτικές ασκήσεις, στη συνέχεια προειδοποιητικά πυρά – και μετά η επίθεση.

Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση «γυμνάσια πολέμου»: στα τέλη Αυγούστου το ναυτικό πήρε θέση, τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτικά γυμνάσια βορειοδυτικά της Κύπρου, πρόκειται για εξαγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας».
Βυθίστε ελληνικό πλοίο»
Το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt περί εντολής για βύθιση πλοίου ή κατάρριψη ελληνικού μαχητικού είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων του τούρκου προέδρου.

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση της Άγκυρας για το εν λόγω δημοσίευμα, φαίνεται πως ο Ερντογάν εκτός από τις κραυγές και τις ιαχές πολέμου, κινείται και στο παρασκήνιο, επιδιώκοντας ενδεχομένως ένα θερμό επεισόδιο.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της προκλητικότητας της Άγκυρας προβληματίζει έντονα ΕΕ και ΗΠΑ με τα μηνύματα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης να είναι πλέον σε καθημερινή βάση.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία η Τουρκία επιλέγει αυτή τη ρητορική συμπίπτει με αλλεπάλληλες τα τελευταία 24ωρα «ενδείξεις» που εμφανίζουν την Τουρκία ως αποφασισμένη να προκαλέσει ακόμη και πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, υποστηρίζει πως πριν λίγες ημέρες ο «σουλτάνος» διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.