Εκτάκτως στη δημοσιότητα τα στοιχεία με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα!

Διάχυτη παραμένει η ανησυχία κυβέρνησης, επιτροπής και ειδικών για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίον ο ΕΟΔΥ έδωσε εκτάκτως χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για τις μεταλλάξεις, γνωστοποιώντας ότι από τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί 466 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και 93 της μετάλλαξης Βήτα!
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανέλυσε τα τελευταία δεδομένα για την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα και των υπόλοιπων παραλλαγών του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ενώ οι αριθμοί καταδεικνύουν αύξηση της πρώτης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν την περίοδο 17 Ιουνίου ως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων αναδείχτηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν το στέλεχος Delta, 200 αφορούν το Alpha, 93 αφορούν το Βeta και ένα το Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά στην επικράτεια 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.