ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ – ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

55

Ξεφεύγει η κατάσταση στις ΗΠΑ. Από τη μία οι πληροφορίες και καταγγελίες για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα και από την άλλη το κλίμα μίσους και πόλωσης που επικρατεί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργεί πολλούς κινδύνους.

Όσο παρατείνεται η αγωνία των Αμερικανών για το αποτέλεσμα των εκλογών, με την καταμέτρηση να προχωρά αργά και τους δύο αντιπάλους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, τόσο οξύνεται η κατάσταση στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων.

Παρόλο που δεν υπήρχαν αναφορές για σοβαρά επεισόδια την πρώτη μέρα των εκλογών, τα επόμενα 24ωρα έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά που φανερώνουν ότι τ κλίμα αγριεύει επικίνδυνα.

Σύμφωνα με το ABC7, εντάσεις σημειώθηκαν μετά από πορεία διαδηλωτών το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «Να μετρηθεί κάθε ψήφος». Η πορεία που ξεκίνησε ειρηνικά στην 5η Λεωφόρο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι πρόκειται να υποβάλλει μηνύσεις σε πολιτείες για να διακοπεί η καταμέτρηση των ψήφων κράτησε σχετικά λίγη ώρα και αργότερα διαλύθηκε ειρηνικά.

Ένταση και στο Σόχο

Ωστόσο, μια ώρα αργότερα, μεμονωμένα άτομα εμφανίστηκαν στην περιοχή του Γκρίνουιτς Βίλατζ και άρχισαν να ανάβουν φωτιές και να συγκρούονται με αστυνομικούς. Όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα, πάνω από 50 συλλήψεις έγιναν τις ώρες που ακολούθησαν.

Εις βάρος των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση ταραχών, παράνομη συνάθροιση και αντίσταση κατά της αρχής. Μια 24χρονη γυναίκα, η Ντεβίνα Σινγκ φέρεται να έφτυσε στο πρόσωπο ενός αστυνομικού στη συμβολή της 7ης Λεωφόρου και της Λιρόι Στρίτ. Ακόμη ένας αστυνομικός δέχτηκε γροθιές από διαδηλωτή αλλά δεν τραυματίστηκε, όπως μεταδίδει το ABC7.

Κατά τις συλλήψεις, οι αστυνομικοί βρήκαν και εντόπισαν φωτοβολίδες, ένα τέιζερ που έγραφε πάνω «αστυνομία» αλλά και μαχαίρια.