Εκλογές διακύβευμα για Ερντογάν-Κλείνουν οι κάλπες-Καβγάς με νεκρούς στην Ανατολία (video)

[ad_1]

Στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες, ενώ νωρίτερα έληξε η διαδικασία στην Ανατολία. Στις 19:00 αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξεκαθαρίζουν λίγο μετά τις 22:00. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία άρχισαν στις 7 το πρωί για 56.911.967 ψηφοφόρους μεταξύ αυτών και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας . Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ψήφισε νωρίς το πρωϊ, δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες, ψήφισε μετά το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και ευχήθηκε να είναι μεγάλη η προσέλευση των ψηφοφόρων.
Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

“When it comes to positions such as mayors and councillors, I think there’s a perception that men do better. I think we can overcome this perception. I think women can succeed anywhere.”
A female voter as Turkey holds local elections on Sunday pic.twitter.com/g5TAFwNS8U
— TRT World (@trtworld) March 30, 2019

Δώδεκα είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.
AP Photo/Burhan OzbiliciΣτους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες. Κυριότερες είναι αυτές του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή αλλιώς η συμμαχία του “Λαού” που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το “Καλό κόμμα” που είναι το νέο εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και έχει αποσπαστεί από αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σε κάποιες περιπτώσεις στην συμμαχία αυτή συμμετέχει άτυπα και το κουρδικό κόμμα, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών κάτι που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
‘Αγκυρα: Αναμένεται ήττα για τον εθνικιστή υποψήφιο του Ερντογάν
Η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα κοστίσει στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, τον μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με υποψήφιο τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο.
Ψηφίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας Mansur YavasΘρίλερ στην Κωνσταντινούπολη
Στην Σμύρνη που παραδοσιακά είναι προπύργιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν αναμένεται κάποια ανατροπή, ενώ στην Κωνσταντινούπολη πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι για να μπορέσει να κρατήσει τον Μητροπολιτικό δήμο που κερδίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πως θα δώσει μάχη στήθος με στήθος για να εξασφαλίσει την νίκη.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εkrem Imamoglu, ψηφίζει
In #Turkey, “A deepening economic crisis that could end in implosion can’t be ruled out or trivialized as an April Fools’ Day fluke.” #Erdogan has kept the economy running on fumes leading up to the March 31 elections, but he can’t do it forever. https://t.co/Qp5HPhTyQW
— Prof. Steve Hanke (@steve_hanke) March 30, 2019

Η έντονη εθνικιστική ρητορική που επέλεξε ο Πρόεδρος της χώρας στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να προσεγγίσει τους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει κερδίσει σε 11 εκλογικές διαδικασίες και τρία δημοψηφίσματα, χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας» τις τοπικές εκλογές. Τα διεθνή πρακτορεία προειδοποιούν ότι οι εκλογές επισκιάζονται από τους δείκτες της οικονομίας, καθώς χθες η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση άνω του 5%, οι εταιρίες μέτρησαν απώλειες άνω των 11 δισ. δολαρίων, ο πληθωρισμός τρέχει με τουλάχιστον 20% και η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφει ρεκόρ 10ετίας, στο 13,5%.

The opposition is no longer the only one holding Recep Tayyip Erdogan accountable for Turkey’s woes. Many AKP supporters, too, are disillusioned. https://t.co/r0VwCs7UpU
— DW News (@dwnews) March 30, 2019

Μεγάλες προσδοκίες στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει το κυβερνών κόμμα, καθώς οι διορισμένοι αυτοί δήμαρχοι με αποτελεσματική χρήση κρατικών κονδυλίων έκαναν έργα υποδομών σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]