Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν παρομοιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με δικτάτορα που σπέρνει χάος

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν προμελετημένη και τελείως απρόκλητη, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν δικτάτορα, που νόμιζε ότι θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος από όλο τον πλανήτη. Ο Πούτιν «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό, αλλά έκανε λάθος», τόνισε.

«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: Αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του «ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union Address, SOTU).

«Ο Πούτιν είναι στριμωγμένος όσο ποτέ από τις κυρώσεις, δεν θέλουμε άλλο πόλεμο. Πούτιν, θα πληρώσεις για όλα σου τα εγκλήματα», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του στην αίθουσα του κογκρέσου.

Η ομιλία του Μπάιντεν κινήθηκε σε δραματικούς τόνους και με ιδιαίτερη αναφορά στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάτι που συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα από το ακροατήριο.