ΔΝΤ Ελλάδα εξόφληση: Μέσα στο επόμενο δίμηνο η πλήρης αποπληρωμή των μνημονιακών χρεών

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τους επόμενους δύο μήνες ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους της Ευρωζώνης, εξοφλώντας πλήρως τα κεφάλαια που δανείστηκε από το Ταμείο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας σήμερα στο πρακτορείο, ανέφεραν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από από ό,τι προέβλεπε χρονοδιάγραμμα, εξοφλώντας το τελευταίο μέρος από τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε παράσχει το Ταμείο στη χώρα μεταξύ 2010 και 2014.

Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τη χώρα και ως δανειστής και ότι παράλληλα, σε λίγους μήνες, με τη λήξη της Eνισχυμένης Eποπτείας (Enhanced Surveillance), η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στο προ-Μνημονίου status.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου ποσό περίπου 5,3 δισ. ευρώ στους εταίρους χώρας στην Ευρωζώνη, εκ των δανείων που λήγουν το 2022 και το 2023.