Πέμπτη, 17 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση στην πρόταση εξεταστικής της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΕ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2028-34 – Αυξήσεις για την άμυνα και το κλίμα
Θεμιστοκλέους: «Το 1566 δέχθηκε 2.500 κλήσεις την πρώτη ημέρα λειτουργίας του»
Συρία: Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Δαμασκό – Συνεχίζονται οι μάχες Δρούζων και Βεδουίνων
Θεοδωρικάκος: «Εγκρίθηκαν στρατηγικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες»
Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής
Αντώναρος για το αίτημα στον Κασσελάκη να τον προτείνει για ΠτΔ: “Έλεος, οι Ρουβίτσες πήραν στα σοβαρά την ειρωνική ανάρτηση”
Βελόπουλος: Μαφιόζικος ο τρόπος κάλυψης του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολόκληρη η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική
Ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό: Χτυπήσαμε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Συρίας, λένε οι IDF
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό χαστούκι σε Τραμπ: Δικαστήριο ακυρώνει τους δασμούς του ως αντισυνταγματικούς – Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο Μασκ

2 μήνες ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Σύμφωνα με το αμερικανικό δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο (ITC), ο πρόεδρος δεν μπορεί να επικαλείται τον νόμο περί έκτακτης οικονομικής ανάγκης του 1977 –όπως έκανε ο κ. Τραμπ– προκειμένου να δικαιολογήσει τη χρήση προεδρικών εκτελεστικών διαταγμάτων για την επιβολή τελωνειακών δασμών, ώστε «να επιβάλλει απεριόριστους επιπρόσθετους δασμούς σε αγαθά από σχεδόν όλες τις χώρες», όπως αναφέρει η απόφασή του, έκτασης 49 σελίδων, την οποία συμβουλεύτηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τους δικαστές, τα εκτελεστικά διατάγματα της 2ης Απριλίου, με τα οποία επιβλήθηκαν οι δασμοί κατ’ ελάχιστον 10% στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων και ως και 50% ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, «υπερβαίνουν τις εξουσίες που έχουν δοθεί στον πρόεδρο στο πλαίσιο του νόμου IEEPA (σ.σ. επιτρέπει ανάληψη δράσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης) για τη ρύθμιση των εισαγωγών μέσω της χρήσης τελωνειακών δασμών».

Σε γραπτή γνωμοδότηση που συνοδεύει την απόφαση, ένα από τα μέλη του δικαστηρίου, που δεν κατονομάζεται, επισήμανε ότι η παραχώρηση «απεριόριστης» εξουσίας στον πρόεδρο ως προς τους τελωνειακούς δασμούς συνεπάγεται «αποκήρυξη» της δυνατότητας της νομοθετικής εξουσίας για αυτό, παραχώρησή της στην εκτελεστική, κάτι που αντίκειται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο νόμος IEEPA επιτρέπει στον πρόεδρο να αποφασίζει «απαραίτητα οικονομικά μέτρα» ή να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις για «την αντιμετώπιση ‘εξαιρετικής και ασυνήθιστης’ απειλής», εξήγησε το δικαστήριο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον «δικαστών που δεν έχουν εκλεγεί» και κατ’ αυτόν δεν έχουν δικαίωμα «να αποφασίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης», μετά την απόφαση δικαστηρίου ειδικευμένου σε εμπορικά ζητήματα που εμπόδισε την εφαρμογή των τελωνειακών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ορκίστηκε να βάλει πρώτα την Αμερική και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς της εκτελεστικής εξουσίας για να αντιμετωπίσει την κρίση και να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Αμερικής», τόνισε ο εκπρόσωπος Κους Ντεσάι σε ανακοίνωσή του.

Ο Έλον Μασκ επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη την «προγραμματισμένη» αποχώρησή του από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφού ηγήθηκε επιτροπής επιφορτισμένης να περικόψει δημόσιες δαπάνες, προκαλώντας σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς κι όχι μόνο.

«Καθώς η προγραμματισμένη περίοδος που εργάστηκα ως ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος φθάνει στο τέλος της, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που μου έδωσε την ευκαιρία να μειώσω τις σπατάλες», ανέφερε ο επιχειρηματίας μέσω X.

Η αποχώρηση του Μασκ έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο-ορόσημο της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας πως είναι «απογοητευμένος» με το αποκαλούμενο από τον πρόεδρο «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔασμοίΤραμπ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο 572 χρόνια από την Άλωση της Πόλης
Επόμενο άρθρο Άρειος Πάγος: Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση στην πρόταση εξεταστικής της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
7 ώρες ago
ΕΕ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2028-34 – Αυξήσεις για την άμυνα και το κλίμα
9 ώρες ago
Θεμιστοκλέους: «Το 1566 δέχθηκε 2.500 κλήσεις την πρώτη ημέρα λειτουργίας του»
10 ώρες ago
Συρία: Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Δαμασκό – Συνεχίζονται οι μάχες Δρούζων και Βεδουίνων
10 ώρες ago
Θεοδωρικάκος: «Εγκρίθηκαν στρατηγικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες»
11 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό: Χτυπήσαμε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Συρίας, λένε οι IDF

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η δεύτερη πενταμερής

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Αυγούστου

News Room
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Σχέδιο για πάγωμα των δαπανών για την αντιμετώπιση του χρέους

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?