Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: 3,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 6,1% ο πληθωρισμός – Ζητά στοχευμένα μέτρα στήριξης

Στο 3,5% «βλέπει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 το ΔΝΤ, παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αναμένει ότι η ενεργειακή κρίση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1%. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2,6% το 2023, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 1,2%Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για το χρέος φαίνονται διαχειρίσιμοι, ωστόσο η τρέχουσα επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να λάβει τέλος και να αντικατασταθεί από στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο συστήνει να μην αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή πρόοδος.Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε λόγω της COVID-19, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προπανδημικά επίπεδα το 2021», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η Ελλάδα αποπλήρωσε, νωρίτερα, το ΔΝΤ τον Απρίλιο».

Το ΔΝΤ χαιρετίζει την ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη το 2021, η οποία υποστηρίχθηκε από την ισχυρή πολιτική απάντηση των ελληνικών Αρχών στην κρίση της COVID-19, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική, αλλά καλά στοχευμένη το 2022, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη ενοποίηση με διατηρημένα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια. Συστήνει, δε, να αντικατασταθούν οι επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη προς ευάλωτες ομάδες.