Δημοσκόπηση GPO Μαΐου 2022: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μέτρα για το ρεύμα και η δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για το powergame.gr η ΝΔ προηγείται με 30,8% (έναντι 31,8% της μέτρησης του Μαρτίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% (έναντι 22,2% της μέτρησης Μαρτίου). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 12,6% των προτιμήσεων, καταγράφοντας μια πτώση 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Η έρευνα έγινε με σχεδιασμένο δείγμα 1.200 ατόμων, στο διάστημα 4 με 7 Μαΐου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρίας οι ερωτήσεις για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες έγιναν στο διάστημα 5 και 7 Μαΐου, με δείγμα 1.000 ατόμων αλλά σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις δεν δημοσιεύονται στο πρώτο αυτό μέρος της παρουσίασης της έρευνας.Σχετικά κερδισμένα τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ με το 5,9% των προτιμήσεων (5,5%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,1), το ΜέΡΑ25 το 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1,7%) ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,4% (3,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 10,6%-δεν εμφανίζει δηλαδή αξιόλογη διακύμανση- ενώ λευκό επιλέγει το 1,4% με το 2,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Οι απώλειες της ΝΔ συνοδεύονται από μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με μια διασπορά ψήφων προς μικρότερα κόμματα.40,3% των πολιτών επιθυμούν πρόωρες εκλογές
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία – όπως το επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ, ναι μεν η πλειοψηφία, το 54%, απαντά καταφατικά, ωστόσο, ένα ισχυρό ποσοστό (40,3%) θεωρεί ότι πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ποικιλία απόψεων διατυπώνεται και στο ερώτημα, τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το 28,9% επιλέγει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15,8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι συνδυασμοί σχημάτων συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να είναι πρώτος σε θετικές γνώμες (70%), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να ακολουθεί με 60,5% και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο στην τρίτη θέση με 49,3%. Οριακές διαφορές στην επόμενη τριάδα υπουργών, με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να έχει το 39,9% των θετικών γνωμών, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με 39,2% και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με 39%.