Δασμούς 25% επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χρεώνουν με δασμούς 25% πολλά κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια της χώρας, εντείνοντας περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και προκαλώντας άμεση αντίδραση από το Πεκίνο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε στις 10 Μαΐου τους νέους δασμούς, ύψους 200 δισ. δολαρίων, σε έναν κατάλογο κινεζικών προϊόντων, όμως επέτρεψε μία περίοδο χάριτος για τα φορτία που είχαν φορτωθεί σε πλοία και είχαν αποπλεύσει από την Κίνα πριν από την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας τα στο προηγούμενο δασμολογικό καθεστώς του 10%.
Το αρμόδιο γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ με οδηγία του είχε δώσει διορία κατάπλου των φορτίων αυτών στις ΗΠΑ έως την 1η Ιουνίου, μετά την οποία τα αμερικανικά τελωνεία θα άρχιζαν να εφαρμόζουν τη δασμολογική πολιτική του 25% στα προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια. Η διορία εξέπνευσε χθες τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Οι δασμοί αφορούν ένα ευρύ φάσμα από καταναλωτικά προϊόντα και τεχνολογικά εξαρτήματα από την Κίνα, μεταξύ των οποίων και μόντεμ και ρούτερ για το Ιντερνέτ, κάρτες κυκλωμάτων, έπιπλα, ηλεκτρικές σκούπες και προϊόντα φωτισμού