Δευτέρα, 22 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μητσοτάκης: Σημαντικός ο διάλογος για την ειρήνη στη Γάζα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο 
Νυχτερινό μαγαζί στην Αθήνα υπό 48ωρο λουκέτο με πρόστιμο 20.000 ευρώ από ΑΑΔΕ
Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα
Μιχάλης Χουρδάκης: Διαφάνεια στην αγορά κρέατος – ίσοι κανόνες για όλους, σεβασμός στον καταναλωτή και στον παραδοσιακό κρεοπώλη
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο έχει αυξηθεί φέτος
Ανεστίδης: Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία με απόφαση εισαγγελέα για διακεκριμένη απάτη
Άγριο ξύλο στο κοινοβούλιο της Τουρκίας – Έπαιζαν μπουνιές για 10 λεπτά
Γιώργος Κώτσηρας: Άμεσα τα οφέλη του Προϋπολογισμού στην καθημερινότητα των πολιτών
Χριστούγεννα με κακοκαιρία: Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει καταιγίδες και χιόνια παραμονή και ανήμερα
Ποιος ήταν ο Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στη Μόσχα από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Βρετανού βετεράνου 47 χρόνια μετά τη «Ματωμένη Κυριακή»

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Σαράντα επτά χρόνια μετά την «Bloody Sunday», τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972, η δικαιοσύνη της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε την άσκηση δίωξης για φόνους σε βάρος ενός Βρετανού βετεράνου, μια απόφαση η οποία κρίθηκε ανεπαρκής από τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του σκοτεινού επεισοδίου βίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ενωτικών.
Είναι η πρώτη φορά που ασκούνται διώξεις γι’ αυτή την τραγωδία που συνέβη στις 30 Ιανουαρίου 1972, στη διάρκεια των «Troubles», των ταραχών ανάμεσα σε εθνικιστές δημοκρατικούς (καθολικούς), υποστηρικτές της επανένωσης της Ιρλανδίας, και φιλομοναρχικούς ενωτικούς (προτεστάντες), υποστηρικτές της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό το βρετανικό Στέμμα, που αιματοκύλισαν επί τρεις δεκαετίες αυτή τη βρετανική επαρχία.
Την ημέρα εκείνη, 13 καθολικοί είχαν σκοτωθεί στο Ντέρι από τάγμα Βρετανών αλεξιπτωτιστών στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί ως διαμαρτυρία για τους εγκλεισμούς μελών της καθολικής κοινότητας χωρίς κανέναν δικαστικό έλεγχο. Ένας ακόμα υπέκυψε πέντε μήνες αργότερα.
Δεκαεπτά Βρετανοί στρατιώτες ανέμεναν την απόφαση των Βορειοϊρλανδικών εισαγγελικών αρχών, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν «επαρκείς διαθέσιμες αποδείξεις για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός πρώην στρατιώτη», του «στρατιώτη Φ» όπως αναφέρεται, για τον φόνο δύο ανδρών και για απόπειρες φόνου τεσσάρων άλλων.
Σχετικά με τους 16 άλλους Βρετανούς στρατιώτες και δύο υπόπτους ως πρώην μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), οι διαθέσιμες αποδείξεις κρίθηκαν «ανεπαρκείς» για να ασκηθούν διώξεις.
Πριν από την ανακοίνωση, συγγενείς των θυμάτων πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο Ντέρι πορεία υπό βροχή, κρατώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες των νεκρών με τα ονόματά τους και το μήνυμα «Δικαιοσύνη».
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τζον Κέλι, ο 17χρονος αδελφός του οποίου ήταν μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε «τρομερά απογοητευμένος» από το γεγονός ότι οι διώξεις περιορίζονται στον «στρατιώτη Φ» και έκανε λόγο για πιθανές προσφυγές.
«Διανύσαμε μακρύ δρόμο από τότε που οι πατέρες μας και οι αδελφοί μας σφαγιάσθηκαν βάναυσα στους δρόμους του Ντέρι τη Ματωμένη Κυριακή», είπε έτοιμος να δακρύσει. «Με το πέρασμα του χρόνου, όλοι οι γονείς των νεκρών έχουν πεθάνει, όμως είμαστε εμείς εδώ για να πάρουμε τη θέση τους».
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη χαρά του για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων του «στρατιώτη Φ». «Η νίκη τους είναι νίκη μας», δήλωσε.
Μια οργάνωση υπεράσπισης βετεράνων, η Justice for Northern Ireland Veterans (Δικαιοσύνη για τους Βετεράνους της Βόρειας Ιρλανδίας), κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση.
«Σε κανέναν στρατιώτη δεν θα έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες. Συνέβη πριν από 47 χρόνια, πρέπει να ξέρουμε να τραβάμε μια γραμμή και να προχωράμε», είπε ο ιδρυτής της, ο Άλαν Μπάρι.
Ο «στρατιώτης Φ» θα έχει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει τα δικαστικά έξοδά του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον.
«Χρωστάμε στους στρατιώτες που υπηρέτησαν με θάρρος για να ξαναφέρουν την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε.
Δημόσια έρευνα είχε αποκαλύψει το 2010 πως οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πρώτοι πυρ και είχαν κάνει ψευδή απολογισμό για τα γεγονότα. Ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη γι’ αυτές τις πράξεις, λέγοντας ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να δικαιολογηθούν».
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Κατάρρευση πεζογέφυρας στην Ινδία- Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες (video)
Επόμενο άρθρο Τουρκία: “Ρατσιστές” στο Ευρωκοινοβούλιο λέει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Σημαντικός ο διάλογος για την ειρήνη στη Γάζα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο 
7 λεπτά πριν
Νυχτερινό μαγαζί στην Αθήνα υπό 48ωρο λουκέτο με πρόστιμο 20.000 ευρώ από ΑΑΔΕ
10 λεπτά πριν
Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα
18 λεπτά πριν
Μιχάλης Χουρδάκης: Διαφάνεια στην αγορά κρέατος – ίσοι κανόνες για όλους, σεβασμός στον καταναλωτή και στον παραδοσιακό κρεοπώλη
1 ώρα πριν
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο έχει αυξηθεί φέτος
1 ώρα πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριο ξύλο στο κοινοβούλιο της Τουρκίας – Έπαιζαν μπουνιές για 10 λεπτά

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στη Μόσχα από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιδρομή drones της Ουκρανίας προκάλεσε ζημιές σε δυο πλοία στη νότια Ρωσία

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της διεξαγωγής ευρύτερων διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους εταίρους ο Ζελένσκι

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?