Σάββατο, 14 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ, στην τέταρτη θέση η Πλεύση – Πόσοι θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα Σαμαρά ή Τσίπρα
Παπαστεργίου: Έχουν βγει πάνω από 300.000 προσωπικοί αριθμοί – Μέσα στο 2026 θα τοποθετηθούν 2.500 κάμερες στους δρόμους
Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται
Πληθωρισμός: Αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ
Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν
Μονή Σινά: Επιστολή Κακλαμάνη στον Αιγύπτιο ομόλογό του – «Πρωτίστως ζήτημα διεθνούς δικαίου»
Ο Γενικός Δείκτης αγοράς σημείωσε άνοδο 0.20%
ΑΔΜΗΕ: Στα 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
ΑΕΠ: Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Καλαμαριάς: Παρέμβαση του βουλευτή Χουρδάκη για τη συμμετοχή του δήμου στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

4 εβδομάδες ago
Κοινοποίηση
9 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής του Δήμου Καλαμαριάς στους ευρύτερους σχεδιασμούς ανάπλασης και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Δημοκρατίας και Καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης.

Στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, παρά τη στρατηγική γεωγραφική θέση και την πολιτιστική σημασία της Καλαμαριάς, η περιοχή φαίνεται να παραμένει εκτός των μεγάλων παρεμβάσεων που δρομολογούνται σε άλλες ζώνες του παραλιακού μετώπου της πόλης. Ο Δρ. Χουρδάκης τονίζει ότι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Κύρια σημεία της ερώτησης:

• Η έλλειψη επενδύσεων περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, την τουριστική αξιοποίηση και την κοινωνική δυναμική της Καλαμαριάς.

• Ανισότητες στην υλοποίηση έργων ανάμεσα στους δήμους της Θεσσαλονίκης δημιουργούν την ανάγκη για ενιαία και ισόρροπη προσέγγιση.

• Άλλα παραδείγματα (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Παλαιό Φάληρο, λιμάνι Καβάλας) δείχνουν τη θετική επίδραση των αντίστοιχων έργων στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ερωτήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία:

  1. Ποια είναι η στρατηγική που αφορά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και πώς εντάσσεται η Καλαμαριά σε αυτήν;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένα έργα εντός του Δήμου Καλαμαριάς, και ποιο είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της περιοχής;
  4. Προβλέπεται κάποιος μηχανισμός παρακολούθησης των έργων που να εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης;

«Η Καλαμαριά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και έχει κάθε λόγο να συμμετέχει ισότιμα στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της περιοχής», αναφέρει ο Δρ. Χουρδάκης, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων με μακροπρόθεσμο όφελος.

Με την ερώτηση αυτή, ο Βουλευτής επιδιώκει να ανοίξει ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης για το σύνολο της Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η ερώτηση

Προς: 1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου
2. τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
3. τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Αποκλεισμός του Δήμου Καλαμαριάς από τους Σχεδιασμούς Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου»

Κύριοι Υπουργοί,

Η Καλαμαριά, ένας από τους πιο ζωντανούς και ιστορικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πυλώνα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Παρά τη στρατηγική της θέση στο παραλιακό μέτωπο, παραμένει συστηματικά αποκλεισμένη από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης, γεγονός που υποβαθμίζει τις προοπτικές της περιοχής και περιορίζει τις δυνατότητες οικονομικής και αστικής ανάπτυξης.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, έργα όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Νέα Κρήνη έως το Καραμπουρνάκι, η δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Καλαμαριάς, παραμένουν ανεκπλήρωτα. Η έλλειψη αυτών των υποδομών όχι μόνο περιορίζει την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά την καθιστά λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη. Ενώ άλλες περιοχές του παραλιακού μετώπου σημειώνουν πρόοδο και αναβάθμιση, η Καλαμαριά παραμένει στάσιμη, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ουσιαστικής βελτίωσης.

Η απουσία της Καλαμαριάς από τα αναπτυξιακά σχέδια του παραλιακού μετώπου έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες:

• Μείωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας: Η έλλειψη επενδύσεων και υποδομών περιορίζει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην περιοχή.

• Απώλεια τουριστικών εσόδων: Η μη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στερεί την Καλαμαριά από τουριστικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία και κατ’επέκταση και την οικονομία της χώρας μας.

• Ανισότητες στην αστική ανάπτυξη: Η άνιση κατανομή των αναπτυξιακών έργων δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των δήμων της Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας, παρεμβάσεις σε παραλιακά μέτωπα έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης: Ένα έργο ανάπλασης που έχει μετατρέψει την περιοχή σε έναν από τους πιο ελκυστικούς χώρους αναψυχής και περιπάτου, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και τονώνοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.

• Παραλιακό Μέτωπο Παλαιού Φαλήρου: Η ανακατασκευή του παραλιακού μετώπου στην Αττική δημιούργησε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, βελτίωσε τις υποδομές και ενίσχυσε τον αστικό τουρισμό.

• Λιμάνι Καβάλας: Η αναβάθμιση του λιμανιού και των παρακείμενων υποδομών αναζωογόνησε την περιοχή και προσέλκυσε νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η στοχευμένη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Η Καλαμαριά δικαιούται ισότιμη μεταχείριση και ένταξη σε αντίστοιχα πλάνα, ώστε να ακολουθήσει τον αναπτυξιακό βηματισμό, που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, έχουν εκφράσει πολλάκις την έντονη δυσαρέσκειά τους μέσω κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών και δημοσίων παρεμβάσεων. Οι τοπικές αρχές έχουν επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την ένταξη της Καλαμαριάς στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση.

Η αποκοπή της Καλαμαριάς από τα σχέδια ανάπτυξης, ειδικά σε μια εποχή που το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται σημαντικά, δημιουργεί αίσθημα αδικίας στους πολίτες και ενισχύει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Επειδή πρέπει να υπάρξει άμεση διαβούλευση με τον Δήμο Καλαμαριάς και τους τοπικούς φορείς για την ένταξη της περιοχής στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς. Επειδή πρέπει να συσταθεί ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων.

Και με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί ανάπτυξης που αφορούν το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και ποια είναι η θέση της Καλαμαριάς σε αυτούς;
  2. Γιατί ο Δήμος Καλαμαριάς παραμένει αποκλεισμένος από τα αναπτυξιακά έργα της παραλίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων;
  3. Υπάρχουν συγκεκριμένα πλάνα για την ένταξη της Καλαμαριάς στους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;
  4. Προτίθεται το Υπουργείο να ξεκινήσει διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και φορείς της Καλαμαριάς για την άμεση ένταξή της στους σχεδιασμούς;
  5. Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης των έργων για διασφάλιση διαφάνειας και ισότιμης ανάπτυξης;
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΘεσσαλονίκηΚαλαμαριάΚίνημα Δημοκρατίας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Έργα αναβάθμισης του ΕΔΥΤΕ άνω των 67 εκατ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Επόμενο άρθρο TisimΒενη : Διεθνής ημέρα Μουσείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ, στην τέταρτη θέση η Πλεύση – Πόσοι θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα Σαμαρά ή Τσίπρα
5 ώρες ago
Παπαστεργίου: Έχουν βγει πάνω από 300.000 προσωπικοί αριθμοί – Μέσα στο 2026 θα τοποθετηθούν 2.500 κάμερες στους δρόμους
6 ώρες ago
Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται
7 ώρες ago
Πληθωρισμός: Αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ
9 ώρες ago
Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν
10 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Σινά: Επιστολή Κακλαμάνη στον Αιγύπτιο ομόλογό του – «Πρωτίστως ζήτημα διεθνούς δικαίου»

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Παραμένει η αυξημένη πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε ψηφοφορίες  

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Από το Σάββατο 5 Ιουλίου η 24ωρη δοκιμαστική λειτουργία για μετρό, τραμ και γραμμές λεωφορείων

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?