Γ. Κατρούγκαλος: Η Μ. Βρετανία είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης και θέλουμε την καλύτερη δυνατή σχέση μαζί της

33

[ad_1]

Την επιθυμία να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς είναι ένας στρατηγικός εταίρος και της Ευρώπης και της Ελλάδας, εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό SkyNews.
«Αν και το Brexit δεν ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, υπήρξε μια γενική συζήτηση για το γεγονός ότι θα θέλαμε να έχουμε «ένα πολιτισμένο διαζύγιο» και ένα ομαλό, όχι άτακτο Brexit, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν εξαρτάται πλέον από τους Ευρωπαίους αλλά από τους Βρετανούς», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος από το Λουξεμβούργο όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
«Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να μένουν στην Ένωση γιατί θέλουν να είναι μέλη, όχι γιατί υπάρχει ο φόβος μεγάλης ποινής γι’αυτούς που θα φύγουν από το κλαμπ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι μέχρι πρόσφατα δεν ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από το ΗΒ. «Μέχρι πρόσφατα, οι προτάσεις ήταν του στυλ «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος»» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ερώτηση για το πώς, κατά την άποψή του, η κ. Μέι χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι μια «σκληρή» πολιτικός, «αλλά φοβάμαι ότι οι προτάσεις που έβαλε πάνω στο τραπέζι δεν ήταν αρκετά σαφείς ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία, και όταν φτάσαμε σε μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου».
«Έχουμε ακούσει πολλές αντιφατικές προτάσεις από τη Μεγάλη Βρετανία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Πρώτα ακούσαμε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία, μετά ακούσαμε επιλεκτικές προτάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από εμάς, γιατί δεν γίνεται κάποιος να φύγει από ένα κλαμπ και να διατηρεί όλα τα προνόμια του μέλους, έτσι μέχρι το τέλος, περιμένουμε να ακούσουμε θετικά πράγματα από την πλευρά σας, γιατί η Ελλάδα πιστεύει ότι το ΗΒ είναι ένας στρατηγικός εταίρος και της Ευρώπης και της Ελλάδας και θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση μαζί σας».
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ που «ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο να κοντραριστεί με την ΕΕ, έχει πολιτικές συμπάθειες με τους υποστηρικτές του Brexit», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «οι υποστηρικτές του Brexit αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό μια τάση επιστροφής σε ένα «χρυσό παρελθόν» που δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να παλέψουμε για μια νέα Ευρώπη. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, όπως και οι υποστηρικτές του Brexit, με τις υπάρχουσες πολιτικές, για διαφορετικούς λόγους – είμαστε ενάντια στην λιτότητα – αλλά αντιθέτως με τους υποστηρικτές του Brexit, πιστεύουμε ότι η καλύτερη πολιτική είναι να μείνουμε στην ΕΕ προκειμένου να την αλλάξουμε. Αυτό είναι και το μήνυμά μας πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συνέντευξη YΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου @gkatr στον βρετανικό τ/σ SkyNews ? & τη δημ/φο S. Hewson σχετικά με το Brexit
Διαβάστε ➡️ https://t.co/P8X0Cj78xlΔείτε ⤵️ https://t.co/7cnpjdv0mb
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 8, 2019

Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]