Γλυπτά Παρθενώνα: «Μεγάλο μέρος των αγαλμάτων ήταν στα χαλάσματα, δεν αφαιρέθηκε βίαια», λέει τώρα το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέα στρατηγική φαίνεται πως υιοθετεί πλέον το Βρετανικό Μουσείο για να αντιταχθεί στην πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως λέει, μεγάλο μέρος των αγαλμάτων που φιλοξενούνται στο Μουσείο τους και το οποίο αφαιρέθηκε με εντολή του λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε από «τα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο και δεν αποκόπηκαν όλα από τον Παρθενώνα».Ο ισχυρισμός αυτός, σημειώνει η Guardian, που διατυπώθηκε σε συνεδρίαση της UNESCO, ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.Τι ισχυρίζεται το Βρετανικό Μουσείο
«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου αφαιρέθηκε στην πραγματικότητα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς, στην ετήσια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών. «Τα αντικείμενα αυτά δεν αποκόπηκαν όλα από το κτίριο, όπως έχει υποστηριχθεί».

Όσοι αγωνίζονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, επικαλούμενοι μάρτυρες της εποχής, υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια από το ναό με τη βοήθεια μαρμαροπριόνων εν γνώσει του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η χρήση πριονιών και άλλων μηχανημάτων εμφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην αλληλογραφία μεταξύ του Σκωτσέζου διπλωμάτη και του Giovanni Battista Lusieri, του Ιταλού ζωγράφου στον οποίο ανέθεσε να επιβλέψει την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων το 1801.

Σε μια επιστολή, ο Lusieri παρακαλούσε τον Έλγιν «να στείλει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν δώδεκα πριόνια μαρμάρου διαφόρων μεγεθών».