Για διαφθορά συνελήφθη ο αντιδήμαρχος της Ρώμης και στέλεχος του κόμματος Πέντε Αστέρια

[ad_1]

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος στην Ιταλία κόμματος Πέντε Αστέρια συνελήφθη σήμερα ως ύποπτος για διαφθορά.
Ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης και ντε φάκτο αντιδήμαρχος, τελεί υπό έρευνα για δωροληψία από τοπικούς επιχειρηματίες με αντάλλαγμα χάρες, σύμφωνα με τοπικές πηγές και δικαστικά έγγραφα.
Ούτε ο Ντε Βίτο ούτε δικηγόρος του ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια. Ωστόσο ηγετικά στελέχη των Πέντε αστέρων, που έχουν πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα, αντέδρασαν με οργή και διέταξαν τη διαγραφή του από το κόμμα.
«Ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο είναι εκτός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων», έγραψε στο Facebook ο ηγέτης του κόμματος Λουίτζι ντι Μάιο. «Αυτό που εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες δεν είναι μόνο σοβαρό, είναι επίσης αισχρό, ηθικά θλιβερό και είναι προσβλητικό για όλους μας».
Το σκάνδαλο ξεσπά σε μια δύσκολη στιγμή για τα Πέντε Αστέρια, που βλέπουν την υποστήριξή τους να μειώνεται σταθερά αφότου αναδείχθηκαν στο μεγαλύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο και σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά Λέγκα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, τα Πέντε Αστέρια συγκεντρώνουν μόλις το 21%, 11 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό τους το 2018 και πολύ πίσω από τη Λέγκα, που έχει φθάσει το 34%.
Νομική πηγή δήλωσε πως ο Ντε Βίτο θεωρείται ύποπτος για δωροληψία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που παρείχε στην προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, περιλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης κατασκευής ενός νέου γηπέδου για την ποδοσφαιρική ομάδα AS Roma.
Πέρυσι, έξι άνθρωποι συνελήφθησαν και άλλοι τρεις τέθηκαν υπό κράτηση κατ΄οίκον στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη δωροληψία και άσκηση επιρροής στο σχέδιο κατασκευής του γηπέδου που σημειώνει μακρόχρονες καθυστερήσεις.
Το ένταλμα σύλληψης του Ντε Βίτι αναφέρει πως χρησιμοποίησε τη δημόσια θέση του προκειμένου να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα, εξασφαλίζοντας «μη αμελητέα έσοδα» ως αποτέλεσμα. «Παραβίασε τις αρχές της αμεροληψίας και της νομιμότητας προς τις οποίες πρέπει να συνάδει η διοικητική δράση», έγραψε η δικαστής Μαρία Πάολα Τομασέλι.
Η σύλληψη του Ντε Βίτο επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία των Πέντε Αστέρων στη Ρώμη. Το κόμμα ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο το 2016 όταν η υποψήφιά του, Βιρτζίνια Ράτζι, εξελέγη δήμαρχος, υποσχόμενη μια νέα, ‘αδιάφθορη’ εποχή μετά τα σκάνδαλα που είχαν αμαυρώσει προηγούμενες διοικήσεις.
Οι επικριτές τους λένε πως τα Πέντε Αστέρια έχουν κάνει λίγη ή καθόλου πρόοδο από τότε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρώμη, περιλαμβανομένου ενός αναξιόπιστου δικτύου μεταφορών, δρόμων γεμάτων λακκούβες και ενός αναποτελεσματικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων.
Η ίδια η Ράτζι οδηγήθηκε στο δικαστήριο πέρυσι, κατηγορούμενη ότι είπε ψέματα σχετικά με την ανάμιξή της στον διορισμό του διευθυντή του τμήματος τουρισμού της πόλης. Η Ράτζι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.
«Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά στη Ρώμη», ανέφερε η Ράτζι σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. «Εκείνοι που κάνουν λάθη δεν θα λάβουν χάρες από αυτή τη διοίκηση», πρόσθεσε.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]