Τετάρτη, 18 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μάιος 2025: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,35 δισ. ευρώ και αύξηση 7% στα φορολογικά έσοδα
Σαμαράς: Πείτε του Μητσοτάκη να μη ζορίζεται
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Yale: «Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας»
Τέμπη: Σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση των προτάσεων για Προανακριτική Επιτροπή – Στο κάδρο Καραμανλής και Σπίρτζης
Επαναπατρίστηκαν οι 105 Έλληνες από το Ισραήλ με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
Με Τεντόγλου, Καραλή, Τζένγκο, Εμμανουηλίδου και Γκούσιν η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων
Πιερρακάκης : «Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόστιμο 415 δισ. από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Διευκρινίσεις από το ΥΠΑΑΤ
Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ύψους 3,5 εκατ. ευρώ
Δημοσκόπηση ALCO: Στο 22,4% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠαΣοΚ με 10,7% – Τρίτη η Πλεύση με 9,5%
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική FAZ: Τα πράγματα πάνε εκπληκτικά καλά στην Ελλάδα

6 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Η Ελλάδα αναμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ, ενώ τα πράγματα πάνε εκπληκτικά καλά στη χώρα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τουριστική έκρηξη, αλλά και στο γεγονός ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς έχει αποκατασταθεί, αναφέρει, μεταξύ άλλων, δημοσίευμα της γερμανικής FAZ για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

«Ενώ οι οικονομίες άλλων κρατών- μελών της ΕΕ βρίσκονται σε ύφεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα πολυτέλειας»: Στον προϋπολογισμό του 2025 είναι διαθέσιμα υπερδιπλάσια χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Αντίστοιχα πρέπει να επικαιροποιηθεί προς τα επάνω και το σχέδιο δαπανών. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Βουλή το βράδυ της Κυριακής. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους βουλευτές ότι το σημαντικό είναι η οικονομική επιτυχία να γίνει πιο έντονα αισθητή στους πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέμενε αρχικά πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του. Τώρα φθάνει στα 13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με Έλληνες οικονομικούς αναλυτές, αυτό οφείλεται σίγουρα στο γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης διαχειρίστηκε σε σύνεση την οικονομία της χώρας. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί λόγοι για το απροσδόκητο αυτό αποτέλεσμα.

Οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα

Πρώτον, η πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς. Η ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών έχει καταστήσει δυνατή, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κενού ΦΠΑ, για παράδειγμα μέσω της αδήλωτης εργασίας. Οι απώλειες που προέκυψαν μειώθηκαν στο μισό, στα 3,2 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το 2024 αναμένεται να προκύψουν έσοδα 5,8 δισ. ευρώ, με το κράτος να κερδίζει 3,3 δισ. ευρώ μόνο από την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού.

Και έπειτα στην οικονομία η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης της ΕΕ είναι 0,9%, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα το 2025 από 2,1% φέτος.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην άνθηση του τουρισμού. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι η χώρα αποτελεί και πάλι επενδυτικό προορισμό. Η Microsoft, η Google και η Pfizer έχουν εγκατασταθεί εδώ τα τελευταία χρόνια, ενώ γερμανικές εταιρείες όπως η Fraport, η RWE, η Boehringer Ingelheim και η Teamviewer δραστηριοποιούνται επίσης στην Ελλάδα.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 950 ευρώ

Παρά τη θετική εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη στενότητα των Ελλήνων, των οποίων οι συντάξεις και οι μισθοί περικόπηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας από το 2010 έως το 2018.

Η ανάκαμψη φτάνει σταδιακά στους πολίτες, αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αυξήσει ελαφρώς τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό. Για το επόμενο έτος προβλέπεται αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, ενώ ο κατώτατος μισθός των 830 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί σταδιακά στα 950 ευρώ έως το 2027. Και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν ο καθένας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον. Αυτά και άλλα μέτρα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 10% το επόμενο έτος- από πάνω από 40% στο αποκορύφωμα της κρίσης. Η χώρα εξυπηρετεί, επίσης, τα χρέη της ως υπόδειγμα μαθητή: τα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές εξυπηρετούνται και η Αθήνα έχει αποπληρώσει ακόμη και το δάνειο της κρίσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 147% το 2025- ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 164%».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Super League 1: Με Goal Line Technology και ημι-αυτόματο οφσάιντ στα Play-Off!
Επόμενο άρθρο Γαύδος: Δύο σοροί ανδρών εντοπίστηκαν στη θάλασσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάιος 2025: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,35 δισ. ευρώ και αύξηση 7% στα φορολογικά έσοδα
11 λεπτά ago
Σαμαράς: Πείτε του Μητσοτάκη να μη ζορίζεται
24 λεπτά ago
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Yale: «Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας»
30 λεπτά ago
Τέμπη: Σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση των προτάσεων για Προανακριτική Επιτροπή – Στο κάδρο Καραμανλής και Σπίρτζης
36 λεπτά ago
Επαναπατρίστηκαν οι 105 Έλληνες από το Ισραήλ με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
40 λεπτά ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης : «Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται»

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ύψους 3,5 εκατ. ευρώ

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός:Στα 5,35 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 54 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στην προσωπική διαφορά

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?