Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές που ανακοίνωσαν Λιβύη και Τουρκία, αλλά και στην πολύ κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στα Παραπολιτικά την Πέμπτη (26/06), ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε, αρχικά, ότι «η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο. Δεν είμαστε θεωρητικοί, πράττουμε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε αναπτύξει Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, αναπτύσσουμε θαλάσσια πάρκα, αποδίδουμε τα οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε κολοσσούς, άρα τα κυριαρχικά μας διακαιώματα στο πεδίο διασφαλίζονται».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «από κει και πέρα, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα στην οποία έχουμε 21 κράτη με αξιώσεις. Είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις. Η ενόχληση η δική μας δεν αναιρεί το δικαίωμα του καθενός να πράττει, αλλά να πράττει εντός του Διεθνούς Δικαίου. Επειδή βλέπω εσχάτως ότι η Λιβύη έχει γίνει ένα πολύ αγαπημένο θέμα στις συζητήσεις στην Ελλάδα, είναι ένα κράτος γειτονικό με την Ελλάδα».
«Από μακρό χρόνο έχουμε ζητήσει να κάνουμε οριοθέτηση της ΑΟΖ μαζί της, δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Είχαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, το οποίο είναι ανυπόστατο και άκυρο, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.
«Από ό,τι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ο χάρτης που διακινείται αποδίδει τις έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες νοτίως της μέσης γραμμής, άρα στο πεδίο αρμοδιότητας της Λιβύης, χωρίς να πλήττουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», σημείωσε ο υπουργός.