Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Ο Μελανσόν κερδίζει τον α’ γύρο, αλλά ο Μακρόν την πρωτιά στις έδρες 

Ένα εκλογικό θρίλερ την επόμενη Κυριακή, στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, φωτογραφίζει ο α’ γύρος που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή 12 Ιουνίου. Κάτι που θα συμβεί από τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μεν την πρωτιά στις έδρες, αλλά κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Ipsos/Sopra-Steria βάσει της καταμέτρησης των ψήφων, η αριστερή συμμαχία υπό τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν με 25,6% πήρε μικρό προβάδισμα 0,4% έναντι της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) του 44χρονου κεντρώου προέδρου της Γαλλίας, που συγκεντρώνει το 25,2%.

Ωστόσο, το προβάδισμα αυτό του συνασπισμού του Μελανσόν είναι απίθανο να μεταφραστεί σε απλή πλειοψηφία στη Βουλή των 577 εδρών, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, που φοβούνται τη φήμη του ακροαριστερού, ευρωσκεπτικιστή πολιτικού, αναμένεται να στηρίξουν την παράταξη Μακρόν την άλλη Κυριακή.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Βουλή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν, με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.

Μια απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας θα «ψαλίδιζε» τις πιθανότητες του Μακρόν να προωθήσει τα σχέδιά του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και άλλες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα επιδόματα των ανέργων και το σύστημα πρόνοιας γενικότερα. Ο άλλος κίνδυνος για τον Μακρόν είναι τα εμπόδια που μπορεί να βάλει στον δρόμο του η αριστερή συμμαχία, καθώς ο Μελανσόν επιδιώκει επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη και αύξηση του κατώτατου μισθού.