Βουλή: 30 ημέρες στα «κόκκινα» – Μάχες για ακρίβεια, προϋπολογισμό, νομοσχέδια

Χριστουγεννιάτικο» νομοσχέδιο – σκούπα αναμένεται να κατατεθεί την τελευταία στιγμή, το οποίο θα ενσωματώνει δεκάδες τροπολογίες από όλα σχεδόν τα υπουργεία
Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία με την αντιπολίτευση, καθώς ακρίβεια, οικονομία και πανδημία ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, ειδικά στη Βουλή, όπου πολλαπλές μάχες βρίσκονται προ των πυλών.
Οι επόμενες 30 ημέρες, μέχρι το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις εορτές των Χριστουγέννων, αναμένονται θερμές, ενώ τον κύκλο της αντιπαράθεσης ανοίγει η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια για την ακρίβεια. Η συζήτηση, την οποία αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να καλείται να δώσει απαντήσεις για το κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στο αν θα αναλάβει δέσμευση για νέα μέτρα στήριξης.

Mεθαύριο Τρίτη, αρχίζει η μάχη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών. Στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 14 Δεκεμβρίου, με σκοπό να ψηφιστεί, ύστερα από πενθήμερη συζήτηση, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Ο Προϋπολογισμός, ο δεύτερος που «περνά» εν μέσω πανδημικής κρίσης, θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σημαντικά νομοσχέδια στο κάδρο των προτεραιοτήτων
Εν τω μεταξύ, στο κάδρο των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τα Χριστούγεννα ανήκουν και τα σημαντικά νομοσχέδια που έρχονται, καθώς επίκειται νομοθετικό σπριντ μέχρι τις εορτές. Αρχικά κατατέθηκε ήδη στη Βουλή το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει πως θα οδηγήσει στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις.

Ακολουθεί σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και του Υπουργείου Υγείας για την Εθνική Αρχή Προμηθειών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται η κατάθεση την τελευταία στιγμή «χριστουγεννιάτικου» νομοσχεδίου – σκούπα, το οποίο και θα ενσωματώνει δεκάδες τροπολογίες από σχεδόν όλα τα υπουργεία, με όλες τις «εκκρεμότητες» πριν από το κλείσιμο του χρόνου.

Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, παραμονές Χριστουγέννων δηλαδή, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και φορολογικές και εργασιακές ρυθμίσεις.