Αυξάνονται οι εισαγωγές – Σε εφαρμογή το «Σχέδιο κλιμάκωσης κλινών Covid»

Αυξάνονται οι εισαγωγές – Σε εφαρμογή το «Σχέδιο κλιμάκωσης κλινών Covid»

Δυναμική συνεχίζει να έχει το κύμα κορωνοιού, που σήκωσαν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron, και στη χώρα μας, προκαλώντας επιχειρησιακό “πυρετό” στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το σύστημα υγείας θα πιεστεί το επόμενο 20ημερο τόσο από Covid όσο και από non covid προγραμματισμένα περιστατικά ενώ δυσλειτουργίες αναμένονται και τον Αύγουστο, λόγω της επιδημίας.α στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρουσιάστηκαν χθες για πρώτη φορά σε εβδομαδιαία έκθεση, δείχνουν πως την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 18% στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, και κατά 16% στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.

Η μεγάλη αυξητική τάση του επιδημικού κύματος φαίνεται να έχει ανακοπεί στην κοινότητα, αλλά όχι ακόμη στα νοσοκομεία. Μάλιστα χθες οι εισαγωγές παρέπεμπαν σε επίπεδα χειμώνα: καταγράφηκαν 447 εισαγωγές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ τετραμήνου.
Ειδικότερα, την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανέφερε ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς, με μια αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού (10,7 εκατ.) προκύπτει ότι το προαναφερθέν διάστημα εντοπίστηκαν περί τα 145.766 περιστατικά κορονοϊού, δηλαδή 20.000 κρούσματα την ημέρα. Σημειωτέον ότι το 17% αυτών των κρουσμάτων αφορούν σε επαναλοιμώξεις, ενδεικτικό της διαφυγής των νέων υποπαραλλαγών από τα εμβόλια αλλά και από την ανοσία λόγω παλαιότερης μόλυνσης.Στα νοσοκομεία οι ασθενείς έχουν υπερβεί τους 2.200 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr. Από αυτούς οι 450 βρίσκονται στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ) και οι 109 είναι διασωληνωμένοι.

“Το κύμα αυτό δεν έχει δώσει βαριές νοσηλείες. Βλέπετε ότι σταθερά οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε απολύτως ελεγχόμενο νούμερο” επισήμανε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης. Αντίθετα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, παρότι ελεγχόμενη σύμφωνα με τον υπουργό, στις απλές κλίνες που συνεχώς αναπτύσσονται, κυρίως στο λεκανοπέδιο.