Ασφαλιστικά Ταμεία-Εφορίες: Τα σχέδια για τις 120 δόσεις (video)

[ad_1]

Στην τελική ευθεία βρίσκoνται οι νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει στις 120, θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια και ισχυρά κίνητρα για όσους αποπληρώσουν εφ’ άπαξ τα χρέη τους, αλλά και «ρήτρα συνέπειας». Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ενεργοποίηση της πλατφόρμας στις αρχές Μαΐου.

Στη ρύθμιση οφειλών σε 18 έως 12Ο δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα, εντάσσονται τα χρέη έως 31/12/2018
Τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης:
Άτοκη ρύθμιση για χρέη από 3.000-5.000 ευρώ
Επιτόκια 5% για χρέη άνω των 3.000 – 5.000 ευρώ
Πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ αποπληρωμή
Διαγραφή ως και 80& των προσαυξήσεων για πληρωμή με δόσεις
Τον δρόμο προς την Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» έως και 55% της αρχικής οφειλής για ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν συμμετέχουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι οφειλές που ρυθμίζονται είναι ως τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ υπάγεται το σύνολο τον οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο νέο ποσό θα υπάρχει διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων κατά 85%.
Στη ρύθμιση υπάγονται και οι οφειλές στον ΟΓΑ, όπου η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ το μήνα, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις κατά 100%.
Δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα. ‘Οπως τόνισε η υπουργός Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου, θα καταργηθεί το ηλικιακό όριο που περιόριζε την καταβολή της σύνταξης σε χήρες και χήρους, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα διαμορφωθεί στο 70%, από 50% που είναι σήμερα.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]