Αστυνόμευση και επαναπροώθηση οι κατευθύνσεις για Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Αστυνόμευση και επαναπροώθηση είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η σύσκεψη έγινε με φόντο την αύξηση των ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Σκοπός είναι να δοθεί άσυλο μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι στοιβαγμένοι στα hot spots των νησιών του Αιγαίου, θα επιχειρηθεί η επαναπροώθηση στις χώρες τους. Επίσης σε συνεργασία με την ΕΕ θα αυξηθεί η φύλαξη των συνόρων, αλλά και οι έλεγχοι εγγράφων προσφύγων και μεταναστών εντός της επικράτειας.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταγράψει τα αιτήματά της προς την ΕΕ από την οποία θα ζητήσει περισσότερη αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι «και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη φύλαξη των συνόρων εστίασε στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων» και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές θα κινούνται εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Ανέφερε πως «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη» και της ΕΕ και της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούνται ροές» και ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι να «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον».