Αρχίζει η νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση

24

Το βράδυ της Παρασκευής, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέθεσε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο που είχε βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε την εξαίρεση από την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων τα οποία βρίσκονται εντός των περίφημων «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των χωριών αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί κυρίως σε δάση και μπλοκάρουν την κύρωση των Δασικών Χαρτών.
Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο η ρύθμιση που περιελάμβανε το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση και προέβλεπε εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια όσων κτισμάτων είχαν κτιστεί πριν το 1975. Στις προωθούμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε Εθνικούς Δρυμούς, υγροτόπους Ραμσάρ και άλλες προστατευόμενες εκτάσεις, εκτός εάν είχαν χτιστεί πριν τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων περιοχών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών στο 52,72% της έκτασης της χώρας (δηλαδή σε περίπου 69.5 εκατ. στρέμματα), οι πυκνώσεις καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα.

Τα κτίρια που μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται και από τις διοικητικές κυρώσεις (όπως είναι τα πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης, πράξεις καταλογισμού κλπ.). Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση θα πρέπει να καταβληθεί:

παράβολο 250 ευρώ,
σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών,
ενιαίο δασικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται βάσει αλγόριθμου που λαμβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά μέτρα, την τιμή ζώνης, το έτος κατασκευής, το κόστος αναδάσωσης κλπ.
Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τον επόμενο μήνα της υπαγωγής προβλέπεται έκπτωση 20%. Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 33% για την πρώτη και μοναδική κατοικία, και για κτίρια που βρίσκονται σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Αν συντρέχουν και οι δύο περιπτώσεις, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

Επίσης, προβλέπεται έκπτωση έως 20% από το δασικό πρόστιμο και για όσους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων είχαν υπαχθεί σε νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς να το δικαιούνται (διότι καμία προηγούμενη ρύθμιση δεν προέβλεπε τακτοποίηση σε δάση) και δηλώσουν οικειοθελώς ότι ζητούν απένταξή τους από εκείνες τις ρυθμίσεις.

Το ύψος του δασικού προστίμου θα υπολογίζεται βάσει ενός αλγορίθμου, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους που αφορούν το κτίριο (επιφάνεια, παλαιότητα κ.λπ.), τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. αξία δασικής γης, κόστη περιβαλλοντικής ζημίας, αναδάσωσης, εκχέρσωσης κ.λπ.) και τις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις του κτιρίου (επεκτάσεις, πισίνες, γκαράζ κ.λπ.).

Ειδικά για τις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις (μάντρες, πλακόστρωτα, στέγαστρα, θέσεις στάθμευσης, κτιστές ψησταριές, ξυλόφουρνοι κ.λπ.) το δασικό ενιαίο πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το κόστος των εργασιών για την κατασκευή τους. Αν ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και στις περιπτώσεις που το κόστος εργασιών υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.