Αντικειμενικές αξίες: Δημοσιεύονται την ερχόμενη εβδομάδα – Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

11

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας η απόφαση με τις ζώνες των νέων τιμών θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, ο υπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος.

Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.“Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση” εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι “θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο”.

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. “Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη”, συμπλήρωσε.