Ανησυχία του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό σχέδιο της Βρετανίας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε τις ανησυχίες του στην κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που προωθεί.

Για την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αποτελεί προτεραιότητα να σταματήσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω της Μάγχης. Προς τον σκοπό αυτό υιοθετήθηκε τον Απρίλιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων ένα αυστηρό νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τη Βουλή των Λόρδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΤο νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση σύλληψη όσων μεταναστών φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία με πλοιάρια μέσω τη Μάγχης και την απέλασή τους είτε πίσω στις πατρίδες τους είτε σε λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα.

«Έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες από την άποψη του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, διότι (το νομοσχέδιο) ουσιαστικά απαγορεύει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, αν φτάσουν στη χώρα με συγκεκριμένο τρόπο», σημείωσε ο Τουρκ σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Γενεύη.

Εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη Γενεύη δήλωσε: «Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τον Ύπατο Αρμοστή αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την Παράνομη Μετανάστευση», ενώ πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό, περιλαμβανομένης της απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, είναι νόμιμα και σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.