Παρασκευή, 5 Σεπ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την αποπομπή Κικίλια μετά τις δηλώσεις για αλλαγές στο αλιευτικό καθεστώς του Θρακικού Πελάγους
Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»
Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»
Ειδικό βοήθημα έως 1.375 ευρώ της ΔΥΠΑ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 
Στη Βουλή από τον Μιχάλη Χουρδάκη τα πρόσφατα περιστατικά νεανικής βίας
Δημήτρης Παπαστεργίου: Στη ΔΕΘ θα δείξουμε το νέο wallet
Μαρινάκης: Σε 7 μήνες καταγράφηκαν 13.285 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους κτηνιάτρους των Περιφερειών
ΔΕΘ 2025: Στο 1,7 δισ. ευρώ το κόστος των παροχών
Λύση στην κρίση δίνει ο Δαμιανός – Ξεκινά τη διαδοχή του στην Ιερά Μονή Σινά
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

9 μήνες ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Εκτεθειμένοι στο αλκοόλ είναι οι έφηβοι, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., η οποία καταγράφει ότι είναι υψηλά τα ποσοστά των εφήβων που λένε ότι έστω και μια φορά έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών έχουν μεθύσει έστω και μια φορά. Τα στοιχεία έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν μια πραγματικότητα που υπάρχει και αφορά σε ένα πολύπλευρο κοινωνικό ζήτημα με πολλές παραμέτρους. Η κατάσταση με τη σχέση που αναπτύσσουν οι έφηβοι με το αλκοόλ είναι προβληματική και ταυτόχρονα ανησυχητική. Κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν πρόσφατα παιδίατροι του νοσοκομείου, που μόνο τη φετινή χρονιά έχουν παράσχει την ιατρική περίθαλψη περίπου σε 15 ανήλικους. Παρά την έκκλησή τους προ μηνών τίποτα δεν άλλαξε. Το θέμα συζητήθηκε και το απόγευμα της Τετάρτης σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία με στόχο να ενημερώσει για την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία των εφήβων αλλά κυρίως για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και όλοι μαζί να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις προς τη σχολική κοινότητα.

Εννιά στους δέκα ανηλίκους θεωρούν εύκολη την πρόσβαση στο αλκοόλ

«Τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οι 9 στους 10 θεωρούν εύκολη την πρόσβαση στο αλκοόλ. Ένας έφηβος μπορεί να μπει οπουδήποτε και σχετικά εύκολα, κυρίως εάν το παρουσιαστικό του είναι τέτοιο και μπορεί να αγοράσει αλκοόλ. Επίσης μπορεί να βρει εύκολα και στο σπίτι του. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 1/3 των έφηβων θεωρεί ακίνδυνο να πίνει ένα ή δύο ποτά κάποιος καθημερινά. Σε αυτό πρέπει να δούμε τι συζητείται και στην λαϊκή επιστήμη μέσα από τα Social, που λέμε ένα κρασί την ημέρα μπορεί να είναι και ευεργετικό. Είναι φυσικό όταν συζητείται γενικότερα η ήπια κατανάλωση αλκοόλ ως δυνάμει ενεργητική για την υγεία ή για κάποιες ηλικίες, ένας έφηβος να το εισπράξει αυτό και να πει εντάξει, αφού λένε οι γιατροί να καταναλώσεις ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν είναι πρόβλημα. Ένα ποσοστό 5%, χαμηλό, θεωρεί ότι δεν είναι επικίνδυνο να πίνει σερί πέντε ποτά στη σειρά κάθε Σαββατοκύριακο. Μπορεί να είναι χαμηλό το ποσοστό, αλλά είναι αυτό που εμφανίζεται με πρόβλημα σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Δεν είναι συνεχώς νέα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, είναι ουσιαστικά μια πολύ μικρή μερίδα εφήβων που θα πιει υπερβολικά, δεν θα σκεφτεί τις επιπτώσεις και θα έχει πρόβλημα» εξηγεί στα «Ρ.Ν.» ο Αναστάσιος Φωτίου, κοινωνιολόγος και ερευνητής του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. , ο οποίος προσθέτει ότι: «Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι ακόμα και στην ηλικία των 15 ετών δεν θα πρέπει κάποιος να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Άσχετα με το ό,τι γίνεται στο ελληνικό νοικοκυριό, αντικειμενικά δεν θα έπρεπε ένας 15χρονος να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό. Οπότε το ένα κρατούμενο είναι ότι είναι πολύ υψηλός ο επιπολασμός. Πολλά παιδιά έχουν δοκιμάσει αλκοόλ. Ένα σημαντικό ποσοστό σε ένα σχολικό τμήμα -για παράδειγμα οκτώ παιδιά σε ένα σχολικό τμήμα που έχει 24 μαθητές- δηλαδή το 1/3, έχει μεθύσει έστω και μια φορά. Φυσικά ένας στους οκτώ, δηλαδή τρία παιδιά από ένα σχολικό τμήμα είναι πολύ πιθανόν να έχουν μεθύσει και μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, όπως έχουν καταλάβει τη μέθη. Μέθη δεν σημαίνει αυτό που φτάνουμε να συζητάμε στα μέσα, δηλαδή ότι φτάνει το παιδί στα επείγοντα. Μέθη είναι όπως την αντιλαμβάνεται ένα παιδί, μπορεί να είναι και η αλλαγή της διάθεσης, κάτι που να το ονομάζει «μέθη».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Ολυμπιακός: Με επιστροφές, αλλά χωρίς Έσε για Λαμία
Επόμενο άρθρο Βαθμολογία UEFA: Πλησιάζει στην 11η θέση η Ελλάδα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την αποπομπή Κικίλια μετά τις δηλώσεις για αλλαγές στο αλιευτικό καθεστώς του Θρακικού Πελάγους
6 ώρες ago
Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»
8 ώρες ago
Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»
8 ώρες ago
Ειδικό βοήθημα έως 1.375 ευρώ της ΔΥΠΑ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 
11 ώρες ago
Στη Βουλή από τον Μιχάλη Χουρδάκη τα πρόσφατα περιστατικά νεανικής βίας
11 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»

«Εάν τα 2 δις κάθε χρόνο από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας κατευθύνονταν στην Τοπική…

Ελένη Ευσταθίου

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Η Αυτοδιοίκηση δεν συμφωνεί με την αφαίρεση των πολεοδομιών από τις αρμοδιότητές της»

Η πρώτη μεγάλη αδειοδοτημένη μαρίνα σκαφών σε όλο τον Θερμαϊκό πρόκειται να δημιουργηθεί στο ανατολικό…

Ελένη Ευσταθίου

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: O Στράτος Σιμόπουλος μιλά για τη ΔΕΘ και την ανάπλαση Θεσσαλονίκης

Για τα Μεγάλα Έργα της Θεσσαλονίκης, όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην…

Ελένη Ευσταθίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Στο δίκτυο απινιδωτών του Kids Save Lives το Μετρό Θεσσαλονίκης με χορηγία της Μασούτης

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχίζουν σήμερα τα δοκιμαστικά δρομολόγια στην επέκταση Καλαμαριάς

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Λίνα Μενδώνη – Παραδίδεται η πρώτη αποκατεστημένη Κρήνη στην Άνω Πόλη

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δρόμους απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων από σήμερα ενόψει ΔΕΘ

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?