Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές σε καύσιμα και βασικά είδη διατροφής

Πληθωρισμό κοντά στο 12% προοιωνίζεται η χθεσινή (31.05.2022) ανακοίνωση της Eurostat με τα προσωρινά στοιχεία για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου και συνήθως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται είναι κάτι περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερος αυτού της Eurostat.
Τα πληθωριστικά μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες ταυτόχρονα είναι πολλά: Και φυσικό αέριο, και αμόλυβδη και ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα και οικοδομικά υλικά και μηχανήματα.

Το σίγουρο είναι ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και οι πολίτες πιέζονται για να τα βγάλουν πέρα και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία.Νέες ανατιμήσεις σε βενζίνη, αλλά και τρόφιμα αναμένουν τις επόμενες ημέρες παράγοντες της αγοράς. Οι μετακινήσεις είναι πλέον πανάκριβες, καθώς η αμόλυβδη βενζίνη αυξάνεται σχεδόν καθημερινά κατά 2 με 2,5 λεπτά, ενώ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές διαπιστώνουν συνεχείς ανατιμήσεις σε ψωμί, γάλα, μακαρόνια και άλλα βασικά είδη διατροφής.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο για παράδειγμα, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Για παράδειγμα το 1 κιλό αλεύρι, από το 1,28€ που κόστιζε στις αρχές Μαρτίου πλέον έχει φτάσει στο 1,62€ με την αύξηση να καταγράφεται στο 26,56%

Αντίστοιχα, το ψωμί του τοστ (700γρ.) από το 1,59€ που στοίχιζε τον Μάρτη, σήμερα οι καταναλωτές το παίρνουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ προς 1,68€ (αύξηση 5,66%).

Ακόμα και τα μακαρόνια (500γρ.) από τα 0,84€ έχουν φτάσει στο 1,04€ με την αύξηση να υπολογίζεται στο 23,81%.α μέτρα για την ακρίβεια που βρίσκονται στο τραπέζι
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει οριζόντια μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ στα καύσιμα, ωστόσο στο τραπέζι φέρεται να είναι υπό εξέταση άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την έκρηξη της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα εξετάζονται τα εξής:
Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.
Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο ,
Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.
Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο έχει υψηλό ταμειακό κόστος για το δημόσιο, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν τελικό το όφελος φτάσει στις τσέπες των καταναλωτών. Ενδεικτικό της κατάρτισης που επικρατεί είναι πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 10,9% και ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μέσο πληθωρισμό που ήταν 10,2%, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.