Δευτέρα, 1 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Επίδομα θέρμανσης 2025-2026: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Δόμνα Μιχαηλίδου από Βρυξέλλες: Κλειδί η προσιτή στέγαση για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη
Enerwave: Νέα προϊόντα ρεύματος και μια μοναδική χριστουγεννιάτικη προσφορά
Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: «Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές» 
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Όλα τα επιδόματα που θα πληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα
Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη
Χατζηδάκης: Μήνας πληρωμών για τους αγρότες ο Δεκέμβριος
Ο πλήρης σεισμικός χάρτης της χώρας: Καταγράφηκαν συνολικά 3.815 ίχνη ρηγμάτων εκ των οποίων πάνω από 2.000 είναι ενεργά
Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Simon Harris 
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

6 έτη πριν
Μοιραστείτε το
4 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Άκαρπες ήταν οι χθεσινές διαβουλεύσεις των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ήταν αφιερωμένη στο να οριστούν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.
ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ) που πιστεύεται ότι οδεύει να εγκαταλειφθεί.

Ένδειξη της έντασης: η Σύνοδος Κορυφής — σε αυτήν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να έχουν μαζί τους κινητά — άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση. Ανεστάλη μιάμιση ώρα αργότερα, για διμερείς διαβουλεύσεις, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.O Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, ο Βέμπερ προτάθηκε να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων — και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας· η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οσάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ — προς μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα. Η Μέρκελ δέχθηκε ομαδόν φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο.

«Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που ανήκει σε αυτή την πολιτική ομάδα.

Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας επίσης μια λευκή νύχτα.

Το ΕΛΚ απέρριψε τον συμβιβασμό κι επανήλθε στην πρόταση η προεδρία της Κομισιόν να ανατεθεί στον Spitzekanditat του. «Το όνομα του Βέμπερ είναι πάντα στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο Βαράντκαρ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπερθεμάτισε ο Κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς. «Το ΕΛΚ δεν θα προτείνει άλλον υποψήφιο απόψε», διευκρίνισε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕΕ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Αποχωρεί η Δημητρίου από τον Άρειο Πάγο με καταγγελίες κατά ΜΜΕ
Επόμενο άρθρο Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά κρούουν EWG και ΤτΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίδομα θέρμανσης 2025-2026: Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
40 λεπτά πριν
Δόμνα Μιχαηλίδου από Βρυξέλλες: Κλειδί η προσιτή στέγαση για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη
2 ώρες πριν
Enerwave: Νέα προϊόντα ρεύματος και μια μοναδική χριστουγεννιάτικη προσφορά
3 ώρες πριν
Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: «Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές» 
4 ώρες πριν
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
5 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Στέργιος Καλόγηρος– Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Γεωπολιτικές αναλύσεις, διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα

Αποκλειστικό ο διεθνολόγος Σπύρος Πλακούδας αποκαλύπτει πως το Ισραήλ βομβάρδισε και πάλι τουρκικές βάσεις που…

Αλεξία Χαρακίδα

Βεργίνα TV: Τι θα ζητήσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αμερική-Να μετριαστούν οι δασμοί για τα ελληνικά προϊόντα-επενδύσεις σε έρευνα…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Υπάρχει μία υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία που δεν βοηθάει στις διαπραγματεύσεις

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Καλιφόρνια: Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες από πυροβολισμούς σε παιδικό πάρτι γενεθλίων

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Οριστικοποιείται η υποψηφιότητα Πιερρακάκη

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραβάει το σχοινί ο Πούτιν: «Θα καταθέσουμε τα όπλα μόνο αν η Ουκρανία αποσυρθεί από τα εδάφη μας»

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?