Έρχεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας!

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4808/2021 αρχίζει από την 1η Ιουλίου η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους 150.000 εργαζομένους στις τράπεζες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που απασχολούν έως 250 άτομα πανελλαδικά.
Κατά το υπουργείο Εργασίας η κάρτα αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού. Εκτός από τους εργοδότες και τις ελεγκτικές Αρχές, τα δεδομένα της ψηφιακής κάρτας για τον πραγματικό χρόνο εργασίας θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal και σε μορφή ημερολογίου. Σήμερα είναι διαθέσιμες εκ των υστέρων μόνο οι δηλώσεις του εργοδότη.Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας, καθώς και οι ωροάδειες, ενώ σήμερα υποβάλλεται ετησίως απολογιστική δήλωση μόνο για την κανονική άδεια. Επιπλέον θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και την αποχώρησή τους από την εργασία και μέσω app εφαρμογής σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code, και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».

Οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει από την 1η Ιουνίου να αρχίσουν την απογραφή των εργαζομένων τους, της σχέσης εργασίας και του ωραρίου τους, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις -χωρίς καμία εξαίρεση μεγέθους- θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της απογραφής από την 1η Οκτωβρίου, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες, έως τις 30 Νοεμβρίου. Από τον Δεκέμβριο και μετά θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά οι ΔΕΚΟ, οι βιομηχανίες, οι εταιρίες ασφάλισης, οι εταιρίες security κ.ά., κατόπιν διαβούλευσης με το υπουργείο. Στόχος είναι έως το επόμενο καλοκαίρι να ενταχθούν στο νέο σύστημα ο τουρισμός και η εστίαση.