Άρση εμποδίων για χορήγηση των προσωρινών συντάξεων

22

Την άρση περιορισμών για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης και τη συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή, κι ενώ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές ξεπερνούν τις 350.000, με την αναμονή να φτάνει έως και τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, καταργούνται διατάξεις που έβαζαν φραγμό στη χορήγηση προσωρινών συντάξεων και είχαν ως συνέπεια από τους περίπου 140.000 ασφαλισμένους που περιμένουν αυτή την περίοδο να λάβουν σύνταξη, προσωρινή να χορηγείται μόνο σε 40.000. Το ύψος της προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε: α) Για τους μισθωτούς το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. β) Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. Ως μέσο, μηνιαίο εισόδημα νοείται αυτό το οποίο προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά τους μήνες αυτούς διαιρούμενου διά του 20% και διά του δώδεκα.

Επίσης, η τροπολογία μειώνει με έμμεσο τρόπο τα πλαφόν που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά τις οφειλές των ασφαλισμένων. Έτσι, ορίζει ότι η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αίρεται ο επιμερισμός των οφειλών σε αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που μείωνε έμμεσα το πλαφόν στις 14.000 ευρώ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν ηταν να βγει καμια συνταξη βουλευτη χαραμοφαη τακα τακα θα την εβγαζαν αν δουλευεις και εχεις 10.500 βαρεα σου βγαζουν την πιστη μεχρι να πληρωθεις