Άγκυρα: Πώς αποτιμά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Πήραν… “φωτιά” οι πένες του Τουρκικού Τύπου κάνοντας αποτίμηση για την διήμερη επίσκεψη του Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Στο καλό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών covid-19, αλλά και στο γεγονός ότι «κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στέκονται τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου.

Στα περισσότερα ρεπορτάζ τονίζεται η διαφορά στο κλίμα που υπήρξε, σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στη συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα, όταν οι δύο άνδρες είχαν “μετωπική”.

Ταυτόχρονα, στα δημοσιεύματα γίνεται εκτενής αναφορά στη συμφωνία των δύο χωρών για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες Ελλάδας και Τουρκίας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις δύο χώρες. Ενώ στέκονται και στο γεγονός ότι «κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.
Πώς αποτιμά η Άγκυρα την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Θετικά απ’ ό,τι φαίνεται αποτιμά η Άγκυρα την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, ο Τσαβούσογλου έγινε κομιστής συγκεκριμένου μηνύματος του Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά, ότι «θα πρέπει να δοθεί βάση σε μία θετική ατζέντα και ότι πρέπει να γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών». Μάλιστα, στην Άγκυρα υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί να γίνει ένα restart στις σχέσεις των δύο χωρών μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει τον πολιτικό πολιτισμό που υπήρξε στις συναντήσεις του Τσαβούσογλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια εν συγκρίσει με τα όσα έγιναν τον περασμένο Απρίλιο. «Υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, αλλά το κλίμα ήταν ήπιο και συζητήθηκαν πολλές απ’ αυτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά από τους Τούρκους και γι’ αυτό σε πολλά ρεπορτάζ -ιδίως του φιλοκυβερνητικού Τύπου – φιλοξενούνται εικόνες από το ανεπίσημο δείπνο της Κυριακής με θέα την Ακρόπολη και το «θερμό» καλωσόρισμα Δένδια.